Investigation of microbial communities in sanitary and bioreactor landfills - Mertoğlu, Bülent (My University, 2005)
Düzenli ve Biyoreaktör Depo Sahalarındaki Mikrobiyal Toplulukların İncelenmesi Günümüzde düzenli depo sahası ayrıştırma prosesleri ve ayrıştırmayı gerçekleştiren mikroorganizmalar tam olarak anlaşılamamaktadır. Mikrobiyal toplulukları ve aktivitelerini tam olarak anlamak ve karakterize etmek için mikroorganizmaların yapılarını, dağılımlarını ve görevlerini iyi bilmemiz gerekmektedir. Bu çalışma ile düzenli depo sahası ve havalandırmalı biyoreaktördeki mikrobiyal dağılım, stabilizasyon süreci boyunca, moleküler metotlar kullanılarak izlenmiş ve analiz edilmiştir. Geleneksel depo sahalarında yapılan çalışmalarda farklı stabilizasyon fazlarında birbirinden çok farklı metanojenik popülasyon çeşitliliği tespit edilmiştir. Asetatı sübstrat olarak kullanan Methanosarcina türleri genç depo sahalarında baskın olarak görülmüştür. Diğer taraftan, uzun çubuk yapıdaki filament metanojen Arke türü, Methanosaeta olgunlaşmış depo sahalarında aktif olarak tespit edilmiştir. Havalandırmalı depo sahası biyoreaktöründe, yakma tesisi taban küllerinin ve küçük parçalara ayrılmış yanmaya uygun olmayan atıkların stabilizasyonunun, hızlı bir şekilde gerçekleşebileceği gösterilmiştir. Ayrıca bu çalışmada, havalandırmalı biyoreaktör içerisinde nitrifikasyon ve denitrifikasyon eş zamanlı olarak gerçekleşmiştir. In-situ hibridizasyon sonuçları, Arke ve Bakteri aktivitelerinin, ayrışma proses hızıyla birlikte arttığını göstermektedir. Arke türleri içerisinde, ilk aylarda Methanobacteriales ve Methanomicrobiales türleri baskın olmakla birlikte zaman içerisinde bu türler azalmış ve yerini Methanosarcina türlerine bırakmıştır. Havalandırmalı depo sahasının bir yıllık işletme periyodunda, amonyağı nitrite oksitleyen bakterilerden Nitrosomonas, nitriti nitrata oksitleyen bakterilerden de Nitrospira türleri diğer nitrifikasyon bakterilerine göre baskın türler olarak görülmüştür. Kasım, 2005 Büle Investigation of Microbial Communities in Sanitary and Bioreactor Landfills Main degradation processes that involved in landfills are not well understood and the microorganisms responsible for these processes are not very well known. In order to fully understand and characterize, microbial communities and activities, knowledge of their structure, diversity and function is necessary. In this study, microbial population diversities in sanitary and bioreactor landfills was monitored and analyzed by using molecular methods during stabilization periods of landfills. Conventional landfill studies showed that methanogenic population diversity may be quite dissimilar in different landfill sites as well as in different stabilization phases. Acetate utilizing methanogens especially members of genus Methanosarcina were dominant in all young landfill leachate samples. On the other hand, only very few, long rod and filamentous methanogenic Archaea belong to Methanosaeta genus were present in mature leachate samples. In an aerated landfill bioreactor results showed that rapid bio-stabilization of landfilled MSW incineration bottom ash and shredded incombustible wastes are possible. Results also suggest that nitrification and denitrification can occur simultaneously in an aerated landfill bioreactor. In situ hybridization results have indicated that archaeal and bacterial activities increases with the acceleration of degradation process. It was revealed that Methanobacteriales and Methanomicrobiales were dominant methanogenic archaeal species at the beginning of bioreactor while Methanosarcina species were considerably dominant at the end of the one year operational period. Nitrosomonas-like ammonia oxidizing and Nitrospira related nitrite oxidizing bacteria were responsible for nitrification and intensively present nitrifiers in an aerated landfill bioreactor during one year operational periods. November, 2005 Bülent MERTOĞLU
Keywords: Çevre Mühendisliği; Sağlık ve belediye mühendisliği (Çevre koruma mühendisliği)