Akademik motivasyon ölçeğinin Türkçeye adaptasyonu - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı Akademik Motivasyon Ölçeği üniversite formunun adaptasyonu ile ilgili bulguları sunmak ve ölçeği Türkçeye kazandırmaktır. Orijinal ölçek, öğrencilerde yaygın olarak gözlenen motivasyon sorunlarını değerlendirmek amacıyla Academic Motivation Scale adıyla geliştirilmiştir. Kuramsal olarak Özerklik Teorisi'ne dayanmaktadır. Türkçe formun önce dil eşdeğerliği yapılmış, çalışma grubunu 390 üniversite öğrencisi oluşturmuştur. Kapsam geçerliği için uzman görüşü alınarak, sınav kaygısı ve çevresel destek ölçekleriyle karşılaştırmalarla kavramsal geçerlik sınanmıştır. Hipotez testi bulguları ölçeğin ayırt ediciliğini göstermiş, yapı geçerliğini sınamak amacıyla doğrulayıcı ve açıklayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Yeterli düzeyde Cronbach alfa değerleri ve madde-toplam puan korelasyonlarıyla iç tutarlığı kanıtlanmıştır. Ölçmenin Standart Hatası yarım ve üç puan arasındadır. Ölçeğin Türk toplumu için geçerli ve güvenilir olduğu belirlenmiş, ileride benzer çalışmaların yapılması önerilmiştir.