Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfı öğrencilerinin yaygın yazım hataları - Hatip, Yaser (My University, 2020)
Bu araştırma, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfında okuyan Türk öğrencilerin Arapça yazılı anlatım dersinde fonetik, morfoloji, sentaks, semantik ve imla düzeylerinde düştükleri yaygın dilsel hataların belirlenmesini hedeflemektedir. Araştırma, hazırlık sınıfları için yapılan yılsonu final sınavına katılan öğrencilerden rastgele seçilmiş bir örneklem üzerinde uygulanmıştır.Araştırma Arapça ile Türkçe arasında, iki dil arasındaki farklılıkları ve Türk öğrencinin karşılaşabileceği zorlukları belirleme amacıyla fonetik, morfoloji, sentaks, semantik ve imla düzeylerinden her birindeki analitik karşılaştırma yöntemine dayanmaktadır. Araştırmacı, yapılan hataların analizini şu üç aşamada gerçekleştirmiştir: Hatanın tespiti, tanımlanması ve yorumlanması.Araştırmanın ulaştığı sonuçlara göre ana dil olan Türkçe'nin bu hatalardaki rolü sadece fonetik düzeydedir, diğer düzeylerde bu dilin etkisi sınırlıdır. Hataların asıl sebebi, öğrenilmesi hedeflenen dilin kurallarındaki ve ayrıntılarındaki çokluktan kaynaklanmaktadır. Bazı dilsel öğeler arasındaki uyum kaideleri (mutabakat) ve hemzenin kelime ortasındaki (hemze-i mutavassıta) yazım kuralları buna örnek verilebilir. Yine hemze ve sayılar konusunda ana dili Arapça olan öğrencilerle ortaklaşa yapılan hatalar da bu kapsamdadır.Araştırma, dilsel beceri ve düzeylerin bütünleyici bir bakış açısıyla öğretilmesinin zorunluluğunu, ayrıca yaygınlık ve tedricilik kurallarına riayet edilerek işlevsel kuralların verilmesini tavsiye etmekte, yine tedricilik yöntemine uyulması şartıyla öğretim süreci boyunca fonetik alıştırmaların çoğaltılmasını ve öğrencilerdeki hataların çoğunu oluşturması sebebiyle dilsel öğeler arasındaki uyum kurallarına yönelik “mutabakat” konusundaki alıştırmaların yoğunlaştırılması gerektiğini öngörmektedir.

This research aims to identify common language errors in written expression in the audio, morphological, grammatical, semantic, and spelling levels which faced by Turkish students at the Sharia College in Marmara University. The study was conducted on a random sample of students who completed the final exam in the preparatory year.The study is based on the corresponding analysis that compares the Arabic and Turkish languages at the audio, morphological, grammatical and written levels to determine the differences between the two languages, and to determine the difficulties that the Turkish student may face. Then the researcher relied on a three-stage error analysis approach: identifying, describing, and interpreting the error.The study found that the impact of the Turkish mother tongue seemed clear in the audio level only, while the rest of the levels had a limited impact of the mother tongue, the reason for those errors is due to the target language because of the large number of its rules and divarication, as in the Matching search and the medium Hamzah, also, some of these common mistakes are shared by the Arab students them self, as in my research the number and the Hamzah grammar.The research recommended the necessity of teaching language skills and their levels from an integrative perspective, and providing job rules taking into account progression and commonality, also the research recommended the need to intensify the audio exercises throughout the learning stage by taking into account the principle of graduation, and to intensify the exercises in conformity research because it constitutes a high percentage of students ’mistakes.
Keywords: Arapça; Arapça öğretim; Expression; hataları analizi Arabic; hazırlık sınıfı; Islam; imla; İslam; karşıtsal analizi; Preparatory Year; Teaching Arabic; Turkish; Türkçe; Writing; yazı