Dijital pazarlama çağında artırılmış gerçeklik uygulamalarının satın alma üzerindeki etkisi - Karaçuha, Sinem (My University, 2023)
Web teknolojilerindeki gelişmeler internet kullanıcılarına pek çok farklı alanda yenilik ve ayrıcalıklar sunmaktadır. Dijital pazarlama, bahsi geçen teknolojik gelişmelerin gözlemlenebildiği ve marka sahiplerinin bu bağlamda yeni stratejiler geliştirebildiği alanlar arasında sayılmaktadır. Son dönemlerin dikkat çeken uygulamalarından biri olan Artırılmış Gerçeklik, duyular yoluyla deneyimlenebilen nesnelerin dijital hale getirilerek kullanıcılara sanal deneme ayrıcalığı sunduğu teknolojiler bütünüdür. AG Uygulamaları kullanılarak geliştirilen dijital pazarlama stratejileri, bir ürün veya hizmete en hızlı ve pratik biçimde ulaşabilmeyi hedefleyen günümüz tüketicilerinin satın alma kararları üzerinde etkili olabilmektedir. Dijital pazarlama çağı kapsamında yürütülen bu çalışma, AG Uygulamalarının satın alma üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi çerçevesinde sürdürülen bu çalışmada çevrimiçi alışveriş deneyimi bulunan 50 katılımcı ile derinlemesine mülakat görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Derinlemesine mülakat görüşmeleri sonrası katılımcıların verdiği yanıtlar incelenmiş; araştırma bulguları belirlenerek elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Bu verilere göre katılımcıların %46’sı AG Uygulamalarını kullandığını %54’ü ise kullanmadığını ifade etmiştir. 50 katılımcı arasından 13’ü AG Uygulamalarını kullanarak ürün satın almış, 14’ü bu uygulamaları kullandığı halde ürün satın almamış, 23’ü ise sanal deneyimi tercih etmemiş ve ürün satın almamıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre AG uygulamalarının kimi tüketicilerin satın alma kararlarında etkili olduğu kimi tüketicileri ise fiziksel deneyimi terk etme konusunda ikna edemediği görülmüştür.

Developments in web technologies offer internet users innovations and privileges in many different areas. Digital marketing is one of the areas where these technological developments can be observed and brand owners can develop new strategies in this context. Augmented Reality, one of the most striking applications of recent times, is a set of technologies that offer users the privilege of virtual experimentation by digitizing objects that can be experienced through the senses. Digital marketing strategies developed using AR applications can have an impact on the purchasing decisions of today's consumers who aim to access a product or service in the fastest and most practical way. This study, conducted within the scope of the digital marketing era, aims to examine the effects of AR Applications on purchasing. In this qualitative study, in-depth interviews were conducted with 50 participants with online shopping experience. After the in-depth interviews, the responses of the participants were analyzed; the research findings were determined and the data obtained were evaluated. According to these data, 46% of the participants stated that they use AR Apps and 54% stated that they do not use AR Apps. Among 50 participants, 13 of them purchased products using AR Applications, 14 of them did not purchase products despite using these applications, and 23 of them did not prefer virtual experience and did not purchase products. According to the results obtained in the research, it was seen that AR applications were effective in the purchasing decisions of some consumers, but could not convince some consumers to abandon the physical experience.
Keywords: Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları; Augmented Reality Applications; Communication in marketing; Consumer Behavior; Consumer satisfaction; Digital communications; Dijital iletişim; Dijital Pazarlama; Internet marketing; Internette pazarlama; İletişim, Pazarlamada; Purchasing; Satın Alma; Turkey; Tüketici Davranışları Digital Marketing; Tüketici memnuniyeti