Üniversite öğrencilerinin öz-anlayış düzeylerinin hayat memnuniyeti ve dindarlık yönelimleri açısından incelenmesi (M.Ü. İlâhiyat Fakültesi öğrencileri örneği) - Omay, Zeynep Meltem (My University, 2019)
İçinde yaşadığımız dünya ve bulunduğumuz zaman dilimi iyi-kötü birçok durumu ve olayı barındırmaktadır. Savaşlar, terör, göç, açlık, su sorunları, küresel sorunlar, işsizlik, dünya genelinde yaşanan maneviyat problemleri ve aklımıza gelebilecek daha birçok durumla mücadele veren insanlığın gündemine bu sorunlara getirilecek çözümlerin yanında, bu sorunlara çözüm getirebilmek için sahip olunması gereken zihin yapısının niteliği gelmiştir. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı bu olay ve durumlara verdiği tepkileri inceleyen psikoloji, çağlar boyu farklı anlayışlara ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise gelişen ve değişen durumlarla beraber bireylerin olumsuz, zayıf ve ahlaki olmayan boyutları yerine onların güçlü, ahlaklı uyumlu ve güzel yanlarını inceleyen pozitif psikoloji gelişimini hızla sürdürmektedir. Pozitif psikolojinin çatısı altında yer alan öz-anlayış, öz-farkındalık, öz-saygı gibi kavramlar da bireyin kişisel yükselişine yüksek katkıda bulunan kavramlar olmuştur. Yapılan çalışmalar hayat boyu içinde bulunduğumuz sosyal ortamda başkalarıyla olan ilişkilerimizde sergilediğimiz davranışlar ne kadar önemliyse, aynı olumlu davranışları kendimize karşı sergilemenin de bir o kadar önemli olduğunu ve hayat kalitemizi olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Araştırmalara göre, başkalarını sevmenin yolu önce kendimizi sevmekten, başkalarına anlayış göstermenin yolu önce kendimize anlayış göstermekten geçmektedir. Bu döngü, içerisinde birçok etken ve sonuç içeren bir döngüdür. Dindarlık ve hayat memnuniyeti gibi hayat kalitesi üzerinde etkili olan bazı faktörler, kişinin kendisine ve diğer insanlara olan bakışını ve davranışını da muhakkak ki etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı da üniversite öğrencilerinin öz-anlayış düzeylerinde dindarlık ve hayat memnuniyetinin rolünü incelemektir. Araştırma için “Öz-Anlayış Ölçeği “, “Dindarlık Ölçeği “ ve “Hayat Memnuniyeti Ölçeği” kullanılmıştır.

The world in which we live and the time period in which we live includes many good and bad situations and events. War, terror, immigration, hunger, water problems, global problems, unemployment, spiritual problems throughout the world, and many other problems that may come to our minds to the agenda of these problems as well as solutions to be brought to these problems, in order to solve these problems to have a healthy human mind it should be. Psychology, which examines the reactions of humanity to these events and situations, has hosted different understandings over the ages. Nowadays, positive psychology, with its evolving and changing situations, examines their strong, moral, harmonious and beautiful aspects instead of negative, weak and unethical dimensions of individuals. Concepts such as self-understanding, self-awareness, self-esteem which are under the roof of positive psychology have also been the concepts that have contributed highly to the personal rise of the individual. The studies have shown that if the behaviors we exhibit in our social relations in our social life are important, it is also important to show the same positive behaviors towards ourselves and affect our quality of life positively. According to the research, the way to love others is to love ourselves first, to show understanding to others first, to show understanding to ourselves. This cycle is a cycle with many factors and results. Some factors influencing the quality of life such as religiosity and life satisfaction are definitely influenced by the person's attitude towards himself and others. The aim of this study is to examine the role of religiosity and life satisfaction in university students' self-understanding levels. ”Self-understanding Scale“, “Religiosity Scale“ and “Life Satisfaction Scale“ were used for the research.
Keywords: awareness; Bilinçli Farkındalık; Dindarlık; Farkındalık; Felsefe ve din; Genç Yetişkinlik Dönemi Self-Compassion; Hayat Memnuniyeti; İyi Oluş; life-satisfaction; mindfulness; Öz-Anlayış; Philosophy and religion; positive psychology; Pozitif Psikoloji; religious orientation; well-being; young adulthood period