Yeni Bir Çevre Dostu Ni(II) İyonu Tayin Yöntemi Geliştirilmesi - ÇUBUK, SONER (My University, 2022)
Önemli bir eser element olan nikel, başta metal sanayiisi olmak üzere kozmetik, mobilya, aydınlatma gibi sektörlerde de bol miktarda kullanılmaktadır. Canlı metabolizmasında fazla bir biyolojik görevi olmasa da vücuda girdiğinde zehirleyici, toksik, alerjik ve kanserojen etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden Nikelin vücutta diğer eser elementlerde de olduğu gibi dengede tutulması gerekmektedir. Vücuttaki fazla Nikel miktarı veya içeriği, solunum yetmezliği ve bronşit, alerjik reaksiyonlar, kalp rahatsızlıkları, doğum kusurları ve kanser gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir (1). Bu nedenle de çevresel sistemler (toprak, hava ve su) ve insanlarda bu elementin değerlerinin tespit edilerek takip edilmesi son derece önemlidir. Ni(II) iyonu tayini için yapılan pek çok çalışma bulunmaktadır. Ancak bu yöntemler geniş sonuç aralığı ve iyi tespit limitlerine sahip olsalar da deney prosedürünün uzun sürüyor olması, pahalı cihaz ve kimyasal ekipmanların gerekliliği ve numune hazırlama sürecinde oluşabilecek potansiyel hatalar bu yöntemlerin dezavantajlarındandır(2-5). Çalışmamızda Ni(II) iyonu tayininde kullanılmak üzere polimer esaslı bir membran hazırlanmış ve hazırlanan bu polimerik membran ile hızlı ve yüksek hassasiyette olan çevre dostu yeni bir spektrofluorimetrik yöntem geliştirilmiştir. Polimerik membranın karakterizasyonunu takiben tayin için gerekli olan dalgaboyu, süre, pH vb parametreler ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Ardından seçicilik ve gerçek örneklere uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla sertifikalı standart referans atık su numuneleri kullanılmıştır. Geliştirilen yöntem kullanılarak Ni(II) iyonu seçici bir şekilde ve yüksek bir hassasiyetle tayin edilebilmektedir. Teşekkürler: “Bu çalışma Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından FYL-2022-10390 nolu proje kapsamında desteklenmiştir.” Anahtar Kelimeler: Nikel(II), Fluoresans, Polimerik Sensör
Keywords: Kimya; Analitik Kimya; Temel Bilimler; Chemistry; Analytical Chemistry; Natural Sciences; Temel Bilimler (SCI); Doğa Bilimleri Genel; ÇOK DİSİPLİNLİ BİLİMLER; KİMYA, ANALİTİK; Natural Sciences (SCI); NATURAL SCIENCES, GENERAL; CHEMISTRY; MULTIDISCIPLINARY SCIENCES; CHEMISTRY, ANALYTICAL; Kimya (çeşitli); Genel Kimya; Filtrasyon ve Ayırma; Multidisipliner; Fizik Bilimleri; Chemistry (miscellaneous); General Chemistry; Filtration and Separation; Multidisciplinary; Physical Sciences; Nikel(II); Fluoresans; Polimerik Sensör