Kifozitenin hiatus açıklığına etkisi: noninvaziv bir yöntem olan çok kesitli bilgisayarlı tomograf ile değerlendirme - Mazıcan, Mustafa (My University, 2013)
Amaç: Mide içeriğinin özofagusa geriye kaçması durumu gastroözofageal reflü (GÖR) olarak adlandırılır. Klinik belirti veya komplikasyonlara yol açtığı zaman ise gastroözofagiyal reflü hastalığından (GÖRH) bahsedilir. Patogenezde rol oynayan en önemli faktörler düşük alt özofajiyal sfinkter (AÖS) basıncı, hiatal herni ve diyafram kruslarında oluşan anatomik zayıflıktır. Çalışmalarda GÖRH sıklığının kifozite tarafından etkilendiği öne sürülmüştür, fakat GÖRH ve kifozite arasındaki ilişki belirsizdir. Kifoziteli hastalarda hiatus açıklığının artarak hiatal hernilerin daha çok görüldüğü düşünülmektedir. Bizim çalışmamızda amacımız noninvaziv bir yöntem olan Bilgisayarlı Tomografi (BT) yi kullanarak, sağlıklı kontrol grubu ile kifozite hastalarında hiatus açıklığında farklılık olup olmadığını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında Nisan 2012 ve Nisan 2013 tarihleri arasında herhangi bir nedenle hastanemize başvuran ve 256 sıralı dedektörlü ( SOMATOM, Definition Flash CT, Siemens) BT cihazı ile toraks BT çekimi yapılan hastalardan uygun olan 50 sağlıklı kontrol grubu ile 50 kifozlu olgunun dahil edilmesi öngörülmüştür. Kifozite Cobb açısı ölçümlerine göre belirlenmiştir. Cobb açısı 20°-40° arası olan olgular kontrol grubuna, Cobb açısı50° ve üzerindeki olgular ise kifozite grubuna dahil edilmiştir. Elde olunan görüntülerden iş istasyonlarında (SyngoMMWP VE40A, Siemens Germany) 3D görüntülerde, sagittal ve koronal toraks planları baz alınarak aksiyal planda hiatus görüntüsü oluşturuldu. Hiatusun tüm bileşenlerinin izlendiği ve perop görüntüyle eşdeğer olduğu görüntü planı referans olarak alındı. Referans görüntü oluşumu sonrası, hiatal açıklığın alanı, serbest el tekniği ile çizilerek her iki grup sonuçları karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007&PASS (Power Analysis and Sample Size) 2008 Statistical Software (Utah, USA) kullanıldı. Bulgular: Olguların ya_ları 25 ile 90 yıl arasında değişmekte olup, ortalaması 56,47±15,49 yıldır. Olguların 45’i (%45) kadın, 55’i de (%55) erkektir. Kifozite grubunun ya_ ortalaması (65,62±11,45), kontrol grubunun yaş ortalamasından (47,32±23,51) istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır (p<0,01). Kifozite grubunun hiatus açıklı_ı, kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır (ortalama kifozite grubunda: 5,14±1,31 cm², kontrol grubunda: 3,59±0,74 cm²) (p<0,01). Cobb açısı ile hiatus açıklığı arasındaki ilişki değerlendirildiğinde kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamaktadır (p>0,05). Ancak kifozite grubunda hiatus açıklığı ile Cobb açısı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır (p<0,05). Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda, kifozitenin yaş ve cinsiyetten başımsız olarak hiatus açıklığında artışa neden olduğu saptandı. Bu bulgumuz kifozite ile GÖRH arasında ilişki olduğunu düşündürmektedir. Bununla birlikte BT nin hiatus açıklığını ölçmede noninvaziv, objektif ve tekrarlanabilir bir yöntem olarak kullanılabileceği gösterildi. atal herni, kifozite, hiatus, hiatus açıklığı

Objective: The condition in which the stomach contents leak backward from the stomach into the esophagus is called as gastroesophageal reflux (GER). When it causes clinical symptoms or complications, it is called as gastroesophageal reflux disease (GERD). The most important factors which play a role in the pathogenesis of GERD are low pressure in lower esophageal sphincter (LES), hiatal hernia and anatomical weakness in the diaphragmatic crura. It has been speculated in the studies that the frequency of GERD has been influenced by kyphosis, but the relationship between kyphosis and GERD is unclear. It is considered that hiatal hernias are seen more commonly in the patients with kyphosis due to increase in hiatal opening. The aim of our study is to determine whether there is a difference between hiatal openings of healthy control group and the patients with kyphosis by using Computed Tomography (CT) scanning, a non-invasive method. Materials and Methods: In this study, it was stipulated to include 50 healthy control groups and 50 patients with kyphosis eligible to be evaluated among the patients presenting to our hospital with any reason and undergoing a thoracic CT scan with 256 multiple-row detector CT scanner (SOMATOM, Definition Flash CT, Siemens) in Radiology Department of Marmara University School of Medicine between April 2012 and April 2013. Kyphosis was determined according to Cobb angle measurements. The cases with a Cobb angle between 20°-40° were included in the control group and the cases with a Cobb angle greater than 50° in the kyphosis group. From the images obtained by CT scanning, hiatus image was generated at 3D images in the axial plane on the workstation (SyngoMMWP VE40A, Siemens Germany) based on thoracic sagittal and coronal planes. Imaging plane in which all of the components of the hiatus were seen and they were equivalent to preop images was taken as a reference. Following generation of a reference image, the area of hiatal opening was drawn by using free hand drawing technique and the results of both groups were compared. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007&PASS (Power Analysis and Sample Size) 2008 Statistical Software (Utah, USA) program was used for the statistical analysis. Results: The ages of the cases range between 25 and 90 years and the mean age was 56,47±15,49 years. Forty-five patients (45%) are females and 55 patients (55%) are males. Average age of the kyphosis group (65,62±11,45) was determined to be statistically significantly higher than the average age of the control group (47,32±23,51) (p<0,01). Hiatal opening of the kyphosis group was determined to be statistically significantly higher than the hiatal opening of the control group (It was average 5,14±1,31 cm² in the kyphosis group and 3,59±0,74 cm² in the control group) (p<0,01). When the relationship between Cobb angle and hiatal opening is evaluated, there is no statistically significant relationship in the control group (p>0,05). However, there is a statistically significant relationship between the hiatal opening and Cobb angle in the kyphosis group (p<0,05). Conclusion: In conclusion, in our study, it was determined that kyphosis caused an increase in the hiatal opening independently of age and gender. Our finding suggests that there is a relationship between kyphosis and GERD. However, it was shown that CT could be used as a non-invasive, objective and repeatable method to measure hiatal opening. Key Words: GER, GERD, Hiatal hernia, kyphosis, hiatus, hiatal opening
Keywords: Radyoloji; Tıp