Bobin tellerinin kaplanması amacıyla yeni poli (ester-imid) reçinelerinin sentezi ve karekterizasyonu - Yaşar Çakır, Gül (My University, 2024)
Poli(ester-imid)ler, ana zinciri üzerinde ester ve imid bağları bulunan kondenzasyon polimerizasyonu ile elde edilen, sarı ila kahverengi renkte yüksek performanslı amorf mühendislik polimerleridir. Olağanüstü termal, mekanik ve kimyasal özelliklere sahiptirler ve genellikle çok yüksek mekanik mukavemet, sertlik ve düşük sürtünme ile birlikte yüksek sıcaklık, korozyon ve aşınma direncinin gerekli olduğu zorlu uygulamalar için en iyi seçimdir. Poliimidlerle karşılaştırıldığında poli(ester-imid)ler (PEI) sürekli servis sıcaklığı daha düşük ancak kırılma tokluğu daha yüksektir. Poliimidler gibi, PEI'ler de çoğu kimyasal maddeye dayanıklıdır ve çok az veya hiç sürünme, aşınma ve kimyasal bozulma olmadan, şiddetli stres altında bile zorlu termal ve kimyasal ortamlarda çalıştırılabilir. Bu üstün özelliklerinden dolayı bobin kaplama malzemesi olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadırlar. Bu tez çalışmasında da sentezlenen PEI’lerin üstün özelliklerinin bobin kaplama malzemesi olarak kullanılması üzerine yoğunlaşılmıştır. Çalışma da öncelikle karboksil ile sonlanmış imidler sentezlenmiş daha sonra üç farklı diol kullanılarak ana zincir üzerinde ester bağlarının oluşması sağlanmıştır. İmid sentezinde izosiyanat yöntemi kullanılmıştır. Bu sayede elde edilecek ürünün daha rekabetçi olması sağlanmıştır. Elde edilen polimerlerin yapısı FT-IR ile aydınlatılmıştır. Termal özellikleri DSC ve TGA ile analiz edilmiştir. Reçinenin kaplanacak altlık malzemeyi ve ıslatma özellikleri temas açısı ölçümleri ile karakterize edildi. Kaplama performansı darbe testi, çapraz kesme testi, bant yapılma testi, kalem sertlik testi, kaplama bükülme testi ile test edildi. Kaplama yüzey topografisi TEM ile incelendi. Gerek kaplama performansı gerekse termal ve mekanik testler sentezlenen kaplama malzemelerinin bakır ve alüminyum yüzeylere uygun yüksek performanslı bir kaplama malzemesi olduğunu göstermektedir.

Poly(ester-imide)s are yellow to brown high-performance amorphous engineering polymers obtained by condensation polymerization with ester and imide bonds on the main chain. They have outstanding thermal, mechanical and chemical properties and are often the best choice for demanding applications where high temperature, corrosion and wear resistance together with very high mechanical strength, hardness and low friction are required. Compared to polyimides, poly(ester-imide)s (PEI) have lower permanent service temperature but higher fracture toughness. Like polyimides, PEIs are resistant to most chemicals and can be operated in harsh thermal and chemical environments, even under severe stress, with little or no creep, wear, and chemical degradation. Due to these superior properties, they are widely used as coil coating materials. In this thesis study, we focused on using the superior properties of synthesized PEIs as coil coating materials. In the study, firstly carboxyl-terminated imides were synthesized and then three different diols were used to form ester bonds on the main chain. The isocyanate method was used in imide synthesis. In this way, the product to be obtained is ensured to be more competitive. The structure of the obtained polymers was elucidated with FT-IR. Thermal properties were analyzed by DSC and TGA. The substrate material to be coated and wetting properties of the resin were characterized by contact angle measurements. Coating performance was tested with impact test, cross cutting test, tape forming test, pencil hardness test, coating bending test. The coating surface topography was examined by TEM. Both coating performance and thermal and mechanical tests show that the synthesized coating materials are high-performance coating materials suitable for copper and aluminum surfaces.
Synthesis and characterization of new poly (ester-imide) resins for coating of coil wires
Keywords: BOBİN TELİ KAPLAMA; COATING WIRE; HIGH TEMPERATURE POLYMERS; POLİ(ESTER İMİD); POLİMER SENTEZ; Polimerler; POLY(ESTER IMIDE); POLYMER SYNTHESIS; Polymers; YÜKSEK SICAKLIK POLİMERLERİ