0-3 yaş çocuğu olan annelere yönelik beslenme eğitim programı - Tatvan, Ayfer (My University, 2009)
Bu Araştırmanın amacı, 0-3 yaş çocuğu olan annelerin “gebelik ve emziklilikte beslenme, 0-12 ay çocuk beslenmesi, 1-3 yaş çocuk beslenmesi, besinlerin alınması, hazırlanması ve saklanması konusunda” farkındalıklarını ve bilgi düzeylerini arttırmak için bir eğitim hazırlamak ve programın etkinliğini sınamaktır. Öntest-sontest deneme modeline uygun olarak hazırlanan araştırmanın evrenini İstanbul „un Pendik ilçesinde yaşayan ve 0-3 yaş grubunda çocuğu olan anneler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Pendik Namık Kemal İlköğretim Okulu bölgesinde yaşayan ve 0-3 yaş grubu çocuğu olan gönüllü 40 anne oluşturmaktadır. Araştırmaya gönüllü katılan 40 anneden gönüllü 20 anneye eğitim uygulanmıştır. Araştırmaya katılan, 0-3 yaş grubunda çocuğu olan annelere, uygulayıcı tarafından altı oturumluk bir beslenme eğitim hazırlanmıştır. Annelerin beslenme bilgi düzeylerini ve farkındalıklarını arttırmak için her biri 60 dakika süren oturumlar hazırlanmış ve bu program annelere uygulanmıştır. Araştırma sürecinde eğitim programının uygulanması öncesinde 40 kişiye bir öntest uygulaması yapılmıştır. Önteste katılan 40 anneden gönüllü olan 20 anneye hazırlanan eğitim uygulanmış ve sonrasında 40 anneye sontest uygulanmıştır. Bu anket beslenme eğitim programındaki anlatılanlar ışığında hazırlanmıştır. Yapılan son değerlendirmede, eğitim alan gönüllü 20 anne ile eğitim almayan 20 anne arasında öntest puanları açısından önemli bir faklılık gözlemlenmezken sontest puanları arasında eğitim alan anneler lehine farklılığa rastlanmıştır. programları, anne eğitimi, beslenme eğitimi

The aim of this research is preparing an education program to increase aweraness and knowledge of mothers who have 0-3 years old child about “alimentary in pregnancy and nursing 0-12 months of feeding , 1-3 years child nutrition , taking, prepearing and storing of nutrition” and testing the efficiency of program. The mothers who live in Pendik district of İstanbul and having 0-3 years old child are the universy of research that is prepared according to First test- final test trial model.Sampling of research is 40 volunteer mothers living in area of Pendik Namık Kemal Primary School and having 0-3 years old children. The training program was implemented to 20 volunteers mothers from 40 volunteers mothers participating the research. By the operator a six sessional nutrition education program has been prepared for the mothers who have 0-3 years old child and attending research.To increase the knowledge level and aweraness of mother, each continuing 60 minutes sessionals have been preapared and this program has been applied to mothers. During the research process, a first-test application has been made to 40 people before the implemantation of education program. , Prepared education program has been implemanted to 20 volunteers mothers from the 40 mothers attending first-test and than final-test has been implemanted to 40 mothers.This survey has been prepared in the light of told in nutrition education program. In the last evaluation, when any major differance in terms of first-test point has been observed between the 20 educated mothers having education and 20 uneducated mothers not having education; differance has been found between final-test points in favor for educated mother. Key Words: Education, training program, maternal education, nutrition education, adult education
Keywords: Çocuk_Beslenme_Okulöncesi; Eğitim_Beslenme; Eğitim_Halk Eğitimi