İtab Ayetleri Işığında Hz. Peygamber’in Dindeki Yeri ve İsmeti - Demireşik, Ömer Faruk (My University, 2003)
Soyadı: Ömer Faruk Demireşik lahiyat Tefsir Prof. Dr. Bedrettin Çetiner Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans-Temmuz 2003 Peygamber, İtab, İsmet.

İTAB ÂYETLERİ IŞIĞINDA HZ. PEYGAMBER'İN DİNDEKİ YERİ VE İSMETİ Yapmış olduğu bir kusur sebebiyle muhatabın azarlanması manasına gelen itab, Kur'ân-ı Kerîm'de Allah tarafından çeşitli peygamberlere yöneltilmiştir. Bu itaplar, peygamberlerin insan olmaları sebebiyle hata işlemelerinde kaynaklanmış, fakat onlar bu itaplar üzerine hatalarını düzeltip tevbe etmişler ve Allah'a sığınmışlardır. Bu konuda Peygamber Efendimizin diğer peygamberlerden farklı bir yönü yoktur. O da bir insandır, insanlarla muâmelelerinde ve yapmış olduğu içtihatlarında zaman zaman o da hata yapmıştır. Ve hataları sebebiyle uyarılmıştır. Ancak bu durum onun ismetine ve dindeki yerine zarar vermez. Aksine onun dindeki yerinin tam olarak anlaşılmasına yardım eder. O, Allah'tan vahiy alan, insanlara bu vahyi tebliğ eden, Allah tarafından büyük hatalar işlemesine mani olunan bir beşerdir. Ayrıca itab âyetleri, tevhid inancının pekiştirmiş, nübüvvet inancında meydana gelebilecek sapmaların önünü kesmiş ve insanlar açısından pek çok fayda ve hikmetler ortaya çıkarmıştır. Name and Surname: Ömer Faruk Demireşik Field: Theology Programme: Koranic Commentary Supervisor: Professor Bedrettin Çetiner Degree Awarded and Date: Master-July 2003 Prophet Mohammad, Itab (rebuke), İnnocence. ABSTRACT PROPHET MOHAMMAD'S POSITION IN RELIGION AND HIS INNOCENCE THROUGH THE GUIDANCE OF VERSES RELATED WITH ITAB (REBUKE) Itab (rebuke) means literally someone's being warned, blamed or rebuked for doing something not approved. Itab (rebuke) was directed to several prophets in the Holy Qur'an. These rebukes happened in result of small mistakes of prophets that took place because of prophets' being also humans. But, after these rebukes, they regretted their mistakes and prayed for forgiveness from Allah. At this point of view, the Prophet Mohammad has nothing in difference from other prophets. As also being a human, some rebukes were directed to him because of his small mistakes in his ijtihads and his relationships with people. But this does no harm to his prophethood, it also makes it easy to understand for people as well. He was an innocent human calling people to the truth in the guidance of inspirations that was given to him by Allah and was also exempt from sins. So, verses related with the rebuke strengthens the belief of Tawheed, voids the belief of Nubuvvat from being mislead and reveals value and wisdom for people.
Keywords: Tefsir