Öğretmen Adaylarının Ortaokul Fen Deneylerini Yapılandırmacı Yaklaşıma Dayalı Tasarlama Düzeylerinin ve Tasarım Hakkındaki Görüşlerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışmada fen bilgisi öğretmen adaylarının ortaokul fen deneylerini yapılandırmacı yaklaşıma dayalı tasarlama düzeylerinin ve bu tasarım hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu İstanbul'daki bir üniversitenin eğitim fakültesi fen bilgisi öğretmenliği üçüncü sınıfında öğrenim gören 50 öğretmen adayı oluşturmuştur. Veriler, öğretmen adaylarının tasarladıkları deneylerin raporları, raporlar için değerlendirme formu ve tasarım hakkındaki görüşlerin incelendiği altı açık uçlu soru ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler nitel çözümleme yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda öğretmen adaylarının yapılandırmacı yaklaşıma dayalı deney tasarlamadaki düzeyleri yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda öğretmen adaylarının ortaokul fen deneylerinin yapılandırmacı yaklaşıma dayalı tasarlamayı eğlenceli ve faydalı buldukları, fen deneylerinin yalnızca geleneksel yaklaşımla yapılabileceği algılarının değiştiği ve öğretmen olduklarında laboratuvar uygulamalarını bu yaklaşımla yürütmek istedikleri tespit edilmiştir

The aim of the current study was to find out to what extend junior-high preservice science teachers' design their lab experiments according to the constructivist approach and also to find out their views on it. The participants of the study were 50 third year preservice teachers getting education in a state university in Istanbul. The data were collected through lab reports, an evaluation form for their lab rreports, and six open-ended questions related to their views on the design of the experiments. The data were analyzed qualitatively. The results showed that the preservice teachers' are in a high level in designing experiments constructively. The teachers said that designing experiments constructively is fun and fruitful. They also said that their views on lab experiments could only be designed in a traditional way have changed and they would like to design their classes following contructivist approach in the future
Designing Lab Experiments Based on Constructivist Approach: A Junior-High Preservice Science Teachers' Case