Hızlı maksiller genişletmede, le fort I destekli maksiller genişletme ve yüksek seviye le fort I destekli maksiller genişletme sonrası meydana gelen değişikliklerin karşılaştırılması, retrospektif çalışma - Aktop, Pınar Demir (My University, 2014)
Kortikotomi destekli hızlı maksiller genişletmenin (KDHMG), buttress etkisinden dolayı maksillada öne ilerlemeye neden olması birçok araştırmacı tarafından kabul edilen bir gerçektir. Ayrıca yapılan araştırmalar, maksiller ilerletme operasyonlarından sonra, yumuşak dokuda üst dudağa nazaran ortayüz malar bölgede daha fazla öne hareket olduğunu ispatlamaktadır. Yüksek seviye Le Fort I osteotomi tekniğiyle gerçekleştirilen maksiller ilerletme operasyonlarının amacı ise zigoma yetersizliğiyle birlikte görülen ortayüz hipoplazilerini tedavi etmektir. Bu bilgilere dayanarak, yüksek seviye Le Fort I tekniğiyle uygulanan KDHMG’nin, ortayüz yetersizliği olan hastalarda malar bölgenin öne hareketini sağlaması beklenmektedir. Bu tez çalışmasının amacı; yüksek seviye Le Fort I KDHMG ile konvansiyonel KDHMG’nin 3B KIBT (Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi) tekniğiyle karşılaştırılması ve hem sert dokular hem de yumuşak dokular üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Çalışmamız; Marmara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ortodonti hasta arşivinden seçilmiş, toplam 22 bireyden oluşmakta olup hepsinin ortak özelliği maksiller darlığa sahip olmalarıdır. Bu 22 hasta, 10 ve 12 kişiden oluşan 2 farklı gruba ayrılmıştır. Birinci gruptaki 10 hasta, kontrol grubunu oluşturmakta olup tedavilerine maksiller genişletme amacıyla konvansiyonel Le Fort I KDHMG ile başlanmış hastalardır. İkinci gruptaki 12 hasta ise çalışma grubunu oluşturmakta olup, bu hastalarda maksiller darlığın yanı sıra ortayüz yetersizliği de bulunmaktadır. Bu nedenle çalışma grubundaki hastalara uygulanan kortikotomi hattında modifikasyon yapılmış ve yüksek seviye Le Fort I hattında uygulanan bir kortikotomi uygulanmıştır. Kayıtlar genişletme öncesi ve 6 ay sonra alınmış olan ağıziçi ve ağızdışı fotoğraflar, ortodontik modeller ve KIBT görüntülerinden oluşmaktadır. Tomografiler Mimics 15.0 ve 3-Matic 7.0 programlarıyla analiz edilmiş, Nemoceph programında sefalometrik değerler elde edilmiştir. Verilerin incelenmesinden sonra yüksek Le Fort I grubunda malar bölgedeki transvers ve sagital değişikliklerin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunduğu ancak sert dokuda meydana gelen değişikliklerin yumuşak dokuya olduğu gibi yansımadığı görülmüştür. Yüksek Le Fort I grubu modifiye kortikotomi hattı nedeniyle ekspansiyonun etkilerinden daha fazla etkilenmiştir. Anahtar Sözcükler: Kortikotomi , Maksiller genişletme, Ortayüz hipoplazisi

Evaluation of the Effects of Conventional Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion and High Le Fort I Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion Pinar (Demir) Aktop Many researchers assume that Surgically Assisted Rapid Maxillary Expansion (SARME) causes a protrusive movement of maxilla because of the buttress affect. In addition, maxillary advancement procedures known to cause more protrusion in midfacial malar region than upper lip. The aim of high Le Fort I level osteotomies for maxillary advancement procedures reported in literature is to treat midface hypoplasies companying zygomatic deficiencies. In the light of these knowledge, SARME with high Le Fort I level osteotomies in patients with midfacial deficiencies are expected to lead the protrusive movement of malar region. The aim of our thesis study is, comparison and examination of high Le Fort I level SARME and conventional level Le Fort I SARME with 3D Cone Beam Computed Tomography (CBCT) and observing its effects in both hard and soft tissues. 22 patients with transverse maxillary deficiency were selected from Marmara University Dentistry Faculty Department of Orthodontics’ archives for our research. 22 patients were divided into two groups; 10 patients in one group and 12 patients in the other.10 patients in group one is the control group and in order to expand the maxilla conventional Le Fort I SARME was applied. 12 patients in group two is the study group and these patients had midfacial hypoplasia with maxillary constriction.For this reason modification in the corticotomy line was done and high Le Fort I SARME was applied. Records consist of intraoral and extraoral photographies, orthodontic models and CBCT images before and 6 months after expansion. CBCT images analized with Mimics 15.0 and 3-Matic 7.0 software programs and cephalometric values are achived with Nemocepf software program. Hard and soft tissue malar width increase and malar antero-posterior progress in high Le Fort I group aredetected statistically significantly higher when compared to LeFort I group as resultant progress in hard tissue does not reflect in any changing on soft tissue totally.High Le Fort I group was effected from the maxillary expansion with the help modified corticotomy line. Corticotomy, Maxillary expansion, Midfacial hypoplasia
Keywords: Ortodonti; Sağlık