Isıl püskürtme yöntemi ile oluşturulan martenzitik paslanmaz çelik kompozit toz kaplamanın mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi - Bilgin, Serdar (My University, 2008)
ISIL PÜSKÜRTME YÖNTEMİYLE OLUŞTURULAN MARTENZİTİK PASLANMAZ ÇELİK TOZ MALZEMENİN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Günümüzde endüstrinin en önemli problemlerinden birisi, üretim makinalarında meydana gelen aşınma arızalarıdır. Üretim sistemi otomasyona doğru gittikçe birim zamanda üretim miktarları da artmaktadır. Bu nedenle bakım ve onarım büyük önem kazanmaktadır. Çünkü hareketli parçalardaki aşınma ve ortamın etkisinden dolayı oluşan korozyondan doğan kayıplar ekonomik açıdan büyük değerler oluşturmaktadır. Bu zararlardan korunmak için metal yüzeyi çeşitli yöntemlerle kaplanır. Yapılacak kaplamanın cinsi metale, ortama, daha sonra yapılacak imalat işlemlerine, parçanın şekli ve boyutuna bağlıdır. Kaplamalar fiziksel, kimyasal ve elektrokimyasal olmak üzere üç ana guruba ayrılır. Parçaların aşınma dayanımını artırmak için ısıl püskürtme metodu ile temas yüzeyleri kaplanır. Isıl püskürtme kaplamaların ana çalışma prensibi ergimiş ve/ veya kısmen ergimiş metallerin kuvvetli gaz basıncı altında altlık malzemeye püskürtme işlemine dayanır. Bu çalışmanın amacı metallerin aşınmaya, korozyona karşı korunabilmesi ve dekoratif özellik kazandırılması için metale ısıl püskürtme yöntemiyle oluşturulan martenzitik paslanmaz çelik toz esaslı kaplamanın, mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesidir. Bu çalışmada kullanılan ısıl püskürtme yöntemi fiziksel bir yöntemdir. Kaplanan numunelerin sertlik incelemeleri , vikers sertlik ölçme yöntemine göre incelenmiş ve numunelerin yüzeyinin ve kesitinin altlık metale göre serlik değerlerindeki değişiklikler analiz edilmiştir. Kaplanan numunelerin bağ mukavemeti incelenerek; ara bağlayıcılı kaplama, ara bağlayıcısız kaplama ile karşılaştırılmış ve analiz edilmiştir.

INVESTIGATION OF MICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF MARTENSITIC STAINLESS STEEL POWDER BASED COATINGS FORMED BY THERMAL SPRAY METHOD Today, the wear failure of production machines is one of the most important problems of the industry. Application of automation in production results in increases in productivity. In order to achieve a continuous production, maintenance of equipment becomes very important. Wearing of moving parts and corrosion losses mean irreversible financial problems. In order to protect the surfaces from the wear failure, the surfaces are coated by different methods. The type of coating material depends on the substrate, the working conditions of machine, finishing operations on the coating surfaces and shape and dimensions of the product. Coatings are divided into three main groups: physical, chemical and electrochemical. To increase the wear resistance, contact surfaces of parts are coated by thermal spray method. The basic principle of thermal spray method is to spray molten or semi-molten coating material onto the substrate under high gas pressure. The aim of this study is to investigate the microstructure and mechanical properties of martensitic stainless steel powder based coatings applied by thermal spray to obtain wear, corrosion resistant and decorative surfaces. In this study thermal spray method is used. The temper studies of the covered samples have been analyzed to viders temper meterage method and it has also been analyzed to the changes in the temper considering the underlay metallic of the section and the surface of these samples.By being analyzed of the connector resistance of the covered samples,the interspace connector coverage and the coverage without interspace connector have been compared and analyzed.
Keywords: Kompozit Malzemeler; Metal Eğitimi; Mikroyapı_Çelik