Genç yetişkinlerin romantik ilişkilerinde benlik değişimleri, öz yeterlik algıları ve sosyal medyada kendilerini yansıtmalarının ilişkisi - Sacar, Simay (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı, genç yetişkinlerin romantik ilişkilerinde benlik değişimi, öz yeterlik algıları ve sosyal medyada kendilerini yansıtmaları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu temel amacın yanı sıra genç yetişkinlerin romantik ilişkideki benlik değişimi, kendini yansıtma ve ilişkideki öz yeterlik düzeylerinin cinsiyet, medeni durum, yaş değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının da incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli esas alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 17-45 yaş arasındaki genç yetişkin bireyler oluşturmakta olup, örneklemi ise uygun örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılan 297 kadın (%78,78) ve 80 erkek (%21,22) olmak üzere toplamda 377 genç yetişkin bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Romantik İlişkilerde Benlik Değişimi Ölçeği, Romantik İlişkilerde Öz Yeterlik Ölçeği, Sosyal Medyada Narsisizm Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin toplanması yüz yüze ve çevrim içi süreçler ile gerçekleştirilmiş olup, verilerin analizinde SPSS 23 paket programından yararlanılmıştır. Verilerin analizinde değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Pearson Korelasyon Katsayısı Analizi; romantik ilişkide benlik değişimi ile romantik ilişkide öz yeterlik algılarının sosyal medyada kendini yansıtmayı yordayıcılığı ise çoklu regresyon analizi yoluyla incelenmiştir. Genç yetişkinlerin romantik ilişkideki benlik değişimi, kendini yansıtma ve ilişkideki öz yeterlik düzeyleri demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını görmek amacıyla ise Bağımsız Grup t Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre sosyal medyada kendini yansıtmada narsistik hayranlık alt boyutu, benlik genişlemesi ve olumsuz öz yeterlik alt boyutları ile pozitif yönde anlamlı ilişkili bulunurken; sosyal medyada kendini yansıtmada narsistik rekabet alt boyutu, benlik daralması ve benlik kirlenmesi alt boyutları ile pozitif yönde anlamlı ilişkili bulunurken; sosyal medyada kendini yansıtmada narsistik rekabet alt boyutu, olumsuz öz yeterlik alt boyutu ile negatif yönde anlamlı ilişkili bulunmuştur. Çoklu regresyon analizinde ise romantik ilişkide benlik değişimi ile romantik ilişkide öz yeterlik algılarının sosyal medyada kendini yansıtmayı yordadığı görülmüştür. Demografik değişkenler açısından sonuçlar incelendiğinde; genç yetişkinlerin cinsiyetlerine göre romantik ilişkideki benlik genişlemesi, benlik daralması, benlik kirlenmesi, olumsuz öz yeterlik ve narsistik hayranlık puanlarının farklılaştığı görülmektedir. Medeni durum ise benlik daralması ve benlik kirlenmesi ile olumsuz öz yeterlik puanları farklılık oluştururken; yaşa göre sadece benlik kirlenmesi alt boyutunda farklılıklar oluşmuştur.

The aim of this study is to examine the relationship between young adults' self-change in their romantic relationships, their perceptions of self-efficacy, and their self-presentation on social media. In addition to this main purpose, it was aimed to examine whether young adults' self-transformation, self-reflection and self-efficacy levels in the romantic relationship differ according to gender, marital status and age variables. The research was conducted based on correlational survey model. The population of the research consists of young adult individuals between the ages of 17-45, and the sample consists of 377 young adult individuals in total, 297 females (78.78%) and 80 males (21.22%), who were reached using the convenience sampling method. Data was collected using the Personal Information Form, Self-Change in the Romantic Relationships Scale, Self-Efficacy in the Romantic Relationships Scale, and Narcissism in the Social Media Scale. The data was collected through face-to-face and online processes, and the SPSS 23 package program was used to analyze the data. In the analysis of the data, Pearson Correlation Coefficient Analysis was used to examine the relationship between the variables, and multiple regression analysis was used to examine the predictive power of self-change in romantic relationship and self-efficacy perceptions in romantic relationship on social media self-presentation. Independent Group t Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used to see whether the self-change, self-reflection and self-efficacy levels of young adults in romantic relationships differed according to demographic characteristics. According to the findings, narcissistic admiration sub-dimension in self-presentation on social media was positively correlated with self-expansion and negative self-efficacy sub-dimensions; narcissistic rivalry sub-dimension in self-presentation on social media was positively correlated with self-contraction and self- adulteration sub-dimensions; narcissistic rivalry sub-dimension in self-presentation on social media was negatively correlated with negative self-efficacy sub-dimension. In the multiple regression analysis, it was found that self-change in romantic relationships and self-efficacy perceptions in romantic relationships predicted self-presentation on social media. When the results in terms of demographic variables are examined, it is seen that the scores of self-expansion, self-contraction, self-adulteration, negative self-efficacy, and narcissistic admiration in romantic relationships differ according to the gender of young adults. Marital status, on the other hand, caused differences in self-contraction, self-adulteration, and negative self-efficacy scores, while differences were observed only in the sub-dimension of self-adulteration according to age.
The relationship between self changes, self-efficacy perceptions and self-presentation on social media in romantic relationships of young adults
Keywords: Aşk; Benlik Değişimi; Erkek-kadın ilişkileri; Genç yetişkinler; Genç Yetişkinlik Social Media Self-Presentation; Love; Man-woman relationships; Öz Yeterlik; Romantic Relationships; Romantik İlişkiler; Self-Change; Self-Efficacy; Social media; Sosyal medya; Sosyal Medyada Kendini Yansıtma; Young Adulthood; Young adults