Elektrikli ev aletlerinde CE uyumluluğu ve bir uygulama - Aykut, Ercan (My University, 2007)
ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNDE CE UYUMLULUĞU VE BİR UYGULAMA Elektrikli ev aletleri, günümüzde, hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olmuş ve yaşamımıza birçok kolaylık getirmiştir. Özellikle ev hanımlarının mutfakta vazgeçilmezlerindendir. Mutfak ürünlerinden genel temizlik ürünlerine, kişisel bakım cihazlarından ısıtıcılara kadar her türlü cihazın evlerimizde bulunması, bu cihazların hayatımızdaki önemini göstermektedir. Ürün kalitesinin belgelenmesinde kullanılan standartlardan biri de CE standardıdır. “Conformity Environment” kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve anlamı “çevreye uyumluluktur”. Hem ülkemizde hem de birçok ülkelerinde geçerli olan CE belgesi, ürünün kullanıcısı için ürünün emniyetli olduğunu gösteren ortak bir belgedir. Önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Ülkemize diğer ülkelerden ithal edilen ürünlerde CE belgesi almış olma zorunluluğu vardır. Bu belgeye sahip olmayan ürünler gümrükten ülkemize giriş yapamamaktadır. Aynı şekilde, Türkiye’de üretilen ürünlerin ülke pazarında ve birçok yere verilebilmesi için yine CE belgesine ihtiyaç duyulmaktadır. CE belgesi verilirken, ürün bir takım testlere tabi tutulur. Üründe önce genel özellikler elektrikli ev aletlerinin taşıması ya da olması gereken özellikler test edilir. Daha sonra ürün bazıda testler yapılır.. Bu çalışmada Lider Savio Elektrikli Ev Aletleri Firmasına ait LT-44 Model tost makinasının CE belgesi alımında izlenen yollar aşama aşama anlatılmıştır. Bu çalışmanın birinci bölümünde; yapılacak olan çalışma ile ilgili giriş yapılmış ve amaç belirtilmiştir. İkinci bölümde; CE belgesinin önemi ve CE işaretinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde; Modüler sistem ve CE uygunluk değerlendirme modüllerinden bahsedilmiştir. Dördüncü bölümde; CE belgesi veren kuruluşlar hakkında bilgi verilmiştir. Beşinci bölümde; CE mevzuatının ülkemiz açısından değerlendirmesi yapılmıştır. Altıncı bölümde; Bir ürüne CE belgesinin alınma aşaması anlatılmıştır. Sonuç olarak LT-44 Model tost makinesine CE belgesi alınmıştır.

CE IN ELECTRICAL HOUSEHOLD APPLIANCES AND AN APPLICATION Electrical home appliances have been one of the most important devices in our lives and they make life easier for us. Especially women cannot abandon them in the kitchen. Their use, ranging from kitchen to general cleaning, and personal care, shows their importance in our lives. CE is one of the Standards to authenticate the safety of the appliance. It is the abbreviation of “Conformity Environment”. It is a comman certificate that ensures safety in both our country and some other countries. Its importance grows everyday. In our country, CE approval is compulsary for the products imported from other countries. Products without CE cannot be released from the customs. Without CE no products can be sold in the market. When obtaining a CE certificate, the product should be subjected to tests. First, general specifications and the features that the appliances should have must be tested. Then specific tests must be done. In this study the process of obtaining CE for Lider Brand LT-44 model toaster grill is explained step by step. In the first chapter of this study, an introduction to the subject has been made and the general aim is given. In the second chapter the importance of CE approval is mentioned. In the third chapter modular system and CE conformity evaluation is made. In the fourth chapter, some information is given about approved bodies giving CE certificate. In the fifth chapter, evaluation of CE legislation is made in terms of our country. In the sixth chapter, the process of obtaining CE for a product is explained. At the completion of the study, a CE certificate for the above mentioned appliance has been obtained.
Keywords: Elektrik; Elektrik Eğitimi