Öğretim programı ve ders kitaplarının program ögelerinin uyumu açısından incelenmesi: Hayat bilgisi örneği - BAYSAL, ZELİHA NURDAN (My University, 2021)
Bu çalışmada, 2018 Hayat Bilgisi Öğretim Programı ve 3. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı incelenerek program ögeleri arası uyum ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada kuramsal çerçeve olarak Yenilenmiş Bloom Taksonomisi temele alınmıştır. Çalışma durum çalışması deseniyle yürütülmüştür. Veriler, doküman incelemesiyle toplanmış ve tematik analiz ile çözümlenmiştir. Öğretim programında yer alan \"Güvenli Hayat Ünitesi\" kazanımları Yenilenmiş Bloom Taksonomisi matrisine göre incelenerek matrise yerleştirilmiştir. Devamında, ders kitabından ilgili kazanımlara yönelik hazırlanmış konu, etkinlik ve değerlendirme soruları incelenip matrise yerleştirilerek program ögeleri arasındaki uyum ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu inceleme sonucunda; ağırlıklı olarak kazanımların \"anlama,\" öğrenme etkinliklerinin \"hatırlama\" ve \"anlama,\" değerlendirme etkinliklerinin ise \"hatırlama\" basamağında yer aldığı belirlenmiştir. Program ögeleri uyumu açısından; \"çok güçlü\" kategorisinde bir, \"daha zayıf\" ve \"en zayıf\" kategorisinde üçer kazanımın olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, program ögeleri arasındaki uyumun ağırlıklı olarak \"daha zayıf ve \"en zayıf\" düzeyinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç, öğretim programı ve ders kitaplarının hazırlanmasında program ögeleri arasındaki uyumun dikkate alınması gerekliliğini ortaya koymuştur. Anahtar Kelimeler: Program uyumluluğu, yenilenmiş Bloom taksonomisi, öğretim programı, hayat bilgisi, ders kitabı
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; İlköğretim; Social Sciences and Humanities; Education; Elementary School Education; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Social Sciences & Humanities; Program uyumluluğu; yenilenmiş Bloom taksonomisi; öğretim programı; hayat bilgisi; ders kitabı