Örgüt kültürünün örgütsel öğrenme üzerine etkisi - Aksoytürk, Gözde (My University, 2008)
ÖRGÜT KÜLTÜRÜNÜN ÖRGÜTSEL ÖĞRENME ÜZERİNE ETKİSİ 20.yy’ ın son çeyreğinde başlayan küreselleşme ve hızlı teknolojik gelişmeler, örgütlerin çevrelerindeki belirsizlikleri arttırmış ve örgütler arası rekabeti hızlandırmıştır. Değişimin bu kadar hızlı yaşandığı bu dönemde, örgütlerin ayakta kalabilmeleri ve kendilerini geliştirip çevreye adapte olabilmeleri için, örgütsel öğrenmeye ve buna zemin hazırlayacak bir örgüt kültürüne sahip olmaları gerekmektedir. Örgütlerin de diğer tüm canlılar gibi öğrenme yeteneğine sahip olduğuna ve öğrenmenin ancak kültür haline getirilerek değişen şartlara ayak uydurulabileceğine inanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı örgüt kültürünün örgütsel öğrenme üzerine etkisi ve örgütsel öğrenmenin gerçekleştirilebilmesi için örgütlerin kültüründe bulunması gereken unsurları incelemektedir. Bu çalışma, örgüt kültürü kavramının incelenmesi ve bu kavramın örgütsel öğrenme üzerine etkisinin araştırılması, örgütsel öğrenmeyi engelleyen faktörlerin anlaşılması ve işletmelerin örgütsel öğrenmeyi kültürlerine adapte edebilmeleri için önem taşıdığını ileri sürmektedir.

THE EFFECTS OF ORGANIZATIONAL CULTURE ON ORGANIZATIONAL LEARNING In 21st century, globalization and vast changes in many of the areas of life, lead to the uncertainty in the corporate environment and intensify the competition. Firms should have an organizational culture that lays a groundwork for organizational learning to survive and also to improve and adapt themselves to changes around the corporate environment. It is believed that the firms also have learning ability like all living things. The firm can manage alter conditions as a method of building organizational learning to its culture. To understand the organizational culture and to evaluate the effects on organizational learning, also to understand the barriers of organizational learning is important for companies to adapt organizational learning to their cultures. In this thesis the effects of organizational culture on organizational learning and the components that should have been in the culture of the organizations that incorporate organizational learning.
Keywords: Çalışma Psikolojisi; Örgüt Kültürü; Örgütsel Öğrenme