Türk din musikisinde mersiyeler ve mersiyehaneler - Yılmaz, Mehmet Yalçın (My University, 2006)
Sanatlar içinde çok önemli bir yere sahip olan müzik tasnif edilirken dînî ve lâ dîni diye iki kısma ayrılmıştır. Bu durum dünya müziklerinde olduğu gibi Türk müziğinde de geçerlidir. Sosyal olaylar eğer dînî nitelik de taşıyorsa o konudaki eserler de doğal olarak dînî müzik içerisinde değerlendirilmektedir. “Türk Din Musikisinde Mersiye ve Mersiyahanlık” adlı çalışmamızda Kerbelâ olayı (10 Ekim 680) sonrasında Hz Hüseyin ve Ehl-i beyt için yazılmış şiirlerin Türk din musikisi içindeki yerini araştırdık. Kerbelâ olayının detayları, sonrasında yaşananlar ve edebiyatımıza yansımalarını inceledik. Mersiye okuma geleneği İslam dünyasında olduğu gibi Türklerde de yaygındır. Hicrî takvime göre Muharrem ayında kendine has bir matem kültürü ve musiki havası Türk toplumunda kendisini gösterir. Kerbela konulu mersiyelerden bestelenmiş ve notasına ulaştığımız eser sayısı sayısı 100 adettir. Ulaşabildiğimiz mersiyehanların isimleri ile beraber mersiyehan tavrını ve okuyuş üslubunu aktarmaya çalıştık. Günümüzde mersiye okuma geleneğine ve mersiyehanlara da değindik. Ulaşabildiğimiz kayıtları da çalışmamızın sonuna (CD) olarak ilave ettik.

An important branch of the art music is divided to two parts. These are religious and irreligious. This situation is valid in Turkish music as the world musics. If social events includes religious character , compositions about that social events definitely have to be evaluated in religious characters.The position of poems written for Hz. Huseyin(Mohammed's grandson) and ehl-i beyt ( people in Hz Mohammed's family) after Kerbala event (10th October 680 ) in Turkish religious music is searched in our research named ''Mersiye (elegy) and Mersiyahanlık (person who reads elegy) in Turkish Religious Music''. The details of the Kerbala event, the events after the Kerbala and reflections of this event to Turkish literature are searched. Tradition of reading elegy is common in Turkish people as Muslims. In Muharrem month according to the Mohammedan calendar a spesific mourning culture music influnce appears.The number of composition that composed of elegies about the Kerbala and reached written music is one hundred. The name's of mersiyahan that are found and their reading style are attempted to expose in our work. Today's elegy reading tradition and mersiyahans are mentioned. The records that are reached are added as CD at the end of our work.
Keywords: İslam Dini_Musiki