Acil istihbarat, gözetleme ve keşif ihtiyaçları için mini insansız hava araçlarının yer kontrol istasyonlarının seçimi - KURBAN, Ömer; CAN, Tuncay (My University, 2016)
Acil istihbarat, gözetleme ve keşif ihtiyacı güvenlik birimlerinin olaylara müdahale esnasında esas unsur olarak her zaman öncelik teşkil etmektedir. Bu çalışmada, farklı kaplama mesafelerine sahip mini İnsansız Hava Araçlarının iç güvenlik harekatı ve hudut güvenliği kapsamında acil istihbarat, gözetleme ve keşif elde etme görev etkinliğini artırmak için, ilk önce değişen hava şartları ve koşulların etkisi olmaksızın maksimal kaplama prob- lemi, daha sonra değişen hava şartları ve koşulların etkisi altında hizmet verememe olasılık değerl- erinin kullanıldığı maksimum beklenen kaplama problemi olarak sorumluluk sahasındaki en uygun mini İnsansız Hava Araçlarının yer kontrol istasyonlarının yer seçimi yapılmaktadır. Problem için geliştirilen modelde maksimum kaplama probleminde beş, maksimum beklenen kaplama probleminde on iki olmak üzere toplamda on yedi ayrı senaryo ele alınmış ve her senaryo için GAMS yazılımı kullanılarak optimal çözümler elde edilmeye çalışılmıştır. Daha sonra, problem parametreleri değiştirilmek suretiyle optimal çözümlerin değişimi incelenmiştir.
Keywords: İnsansız Hava Araçları; Yer Seçimi; İstihbarat; Gözetleme ve Keşif; Tamsayılı Doğrusal Programlama; Maksimum Kaplama Problemi; Maksimum Beklenen Kaplama Problemi