SiC temelli yüksek verimli motor sürücü tasarımı - Yalçi, Yasin Mert (My University, 2024)
Bu çalışma, motor sürücü uygulamaları için yüksek verimli bir yükselteç tasarımını konu almaktadır. Tasarımın en öncelikli gereksinim özelliği yüksek verimli bir topoloji ile kurgulanmasıdır. Bu bağlamda Silisyum Karbür (SiC) temelli bir yapı adım adım ele alınarak tasarlanmıştır ve akabinde uygulaması gerçeklenerek işlevsellik testleri tamamlanmıştır. SiC yarı iletkenlerinin verimlilik açısından kritik faydaları, geleneksel Silikon (Si) yarı iletkenlerle kıyaslanarak ortaya konmuştur. SiC malzemeden ötürü sağlanan çok daha düşük kayıplar ve yüksek elektriksel dayanım, verimlilik açısından elde edilen bu önemli kazanımı getirmiş ve daha küçük boyutlardaki tasarımın önünü açmıştır. Sürücülerin ve yükselteçlerin çalışma mantıkları irdelenerek bu araştırmadaki tasarımın işlevselliğinde önemli rol alan H-köprüsü yapısı benzetim ve analizlerle birlikte incelenerek değerlendirilmiştir. Çalışma; benzetim ve teorik sonuçların deneysel sonuçlarla kıyaslanmasıyla ve akabinde donanım gereksinim özelliklerinde ister olarak belirlenen yüksek verim detaylarının, deneysel olarak elde edilen >2kW çıkış gücünde ~%98.5 verimin elde edilmesiyle sağlandığı gözlenerek tamamlanmıştır.

This study is about the design of a high efficiency amplifier for motor driver applications. The most primary requirement of the design is that it be constructed with a highly efficient topology. In this context, a Silicon Carbide (SiC) based structure was designed step by step and then its application was implemented and functionality tests were completed. The critical benefits of SiC semiconductors in terms of efficiency have been demonstrated by comparing them with conventional Silicon (Si) semiconductors. The much lower losses and high electrical strength provided by the SiC material have brought this significant gain in terms of efficiency and paved the way for smaller sized designs. The operating logic of the drivers and amplifiers was examined and the H-bridge structure, which plays an important role in the functionality of the design in this research, was examined and evaluated with simulations and analyses. Study was completed by comparing the simulation and theoretical results with the experimental results and then observing that the high efficiency details determined in the hardware requirement specifications were achieved by obtaining ~98.5% efficiency at the experimentally obtained >2kW output power.
SiC based high efficiency motor drive design
Keywords: Anahtarlama Kaybı Amplifier; Conduction Loss; Design and construction; Efficiency; Electric vehicles; Elektrikli taşıtlar; H-bridge; H-köprüsü; Internal combustion engines; İçten yanmalı motorlar; İletim Kaybı; Mechatronics; Mekatronik; MOSFET; Si; SiC; Switching Loss; Tasarım ve yapım; Verimlilik; Yükselteç