Web 2.0, bloglar ve gazetecilik: türkçe politik blogların profesyonel medya ve gazetecilikle ilişkisi - Çevikel, Tolga (My University, 2010)
Blog, Web 2.0, İnternet Gazeteciliği, Politik Bloglar ÖZET WEB 2.0, BLOGLAR VE GAZETECİLİK: TÜRKÇE POLİTİK BLOGLARIN PROFESYONEL MEDYA VE GAZETECİLİKLE İLİŞKİSİ İnternet, benzersiz teknik özellikleri ve kullanıcıları tarafından sürekli geliştirilmekte olan yeni uygulamaları sayesinde, haber üretim ve paylaşım süreçlerini daha demokratik, katılımcı, çoksesli ve özgür hale getirebilecek nitelikte bir teknolojidir. Bu çalışma, bunu verili bir durum veya gerçeklik olarak değil, potansiyel bir imkân olarak değerlendirmiş ve internetin vaad ettiği bu potansiyelin ne ölçüde gerçekleştirilebildiğini Türkiye ve Türkçe blogküre örneğinde sorgulamıştır. Çalışma, internetin gelişiminde tarihsel bir paradigma değişiminin yaşanmakta olduğu tespitinden hareket etmiştir. Web 2.0 olarak adlandırılan bu yeni dönemde, başta bloglar olmak üzere web tabanlı yeni nesil hizmet ve uygulamalar yoluyla, eskiden yalnızca izleyici ya da okuyucu olan internet kullanıcıları, haber ve enformasyon üretimi ve paylaşımı süreçlerinin çeşitli aşamalarına aktif olarak katılmaktadırlar. İnternet kullanıcıları böylece eskiden yalnızca profesyonel medyaya ait olan bir role ortak olarak bu tekeli kırmakta ve profesyonel gazeteciliğin faaliyet alanına müdahil olmaktadırlar. Web 2.0 döneminde gazeteci – okuyucu/ izleyici ayrımının bu şekilde bulanıklaşıyor olması, farklı yönleriyle tartışılmayı hak etmekte ve blogları cazip bir araştırma nesnesi haline getirmektedir. Bu çalışma Türkçe politik blogları ve Türkiye’de politik blog yazarlığının temel niteliklerini ve bu blogların profesyonel medya ve profesyonel gazetecilikle ilişkisini araştırmıştır. Çalışmada kullanılan veriler, blog yazarlarıyla yapılan derinlemesine görüşmelerin ve gönderiler üzerinde gerçekleştirilen bir içerik analizi çalışmasının neticesinde elde edilmiştir. Çalışmada, blog yazarlığı ve gazeteciliğin kesiştiği ve ayrıştığı alanlar, blogküre ve profesyonel medyanın birbirine karşı nasıl konumlandığı gibi bir dizi husus tartışılmıştır. Degree Awarded and Date: PhD – June 2010 Blog, Web 2.0, Online Journalism, Political Blogs

WEB 2.0, BLOGS AND JOURNALISM: THE RELATION OF TURKISH POLITICAL BLOGS WITH PROFESSIONAL MEDIA AND JOURNALISM Owing to its unique features and new applications continually being developed by its users, the internet is a technology which has a special potential to make the news production and sharing processes more democratic, participatory, pluralist and free. Acknowledging that this is a potential opportunity rather than a given situation or a fact, this study has questioned to what extent the internet can fulfill this promised potential in the case of Turkey and Turkish blogosphere. A current paradigm shift in the historical development of the internet serves as a starting point for this study. In this new era called web 2.0, the internet users, formerly known as audience or readers, are actively participating in various stages of news and information production and sharing processes through blogs and other emerging web-based services and applications. In this way, the internet users are sharing a role that used to be unique to the professional media and appear as intervener in the activity area of professional journalism. This blur of the boundaries between the journalists - readers / audience in the era of web 2.0, is what makes the blogs such an attractive object of research and is worth discussing by several aspects. This study has analyzed the main properties of Turkish political blogs and political blogging in Turkey and the relation of these political blogs with professional journalism and professional media. The data used in the study were gathered from in-depth interviews conducted with the bloggers and from the content analysis of blog posts. This study has discussed a series of issues such as intersection and separation areas of blogging and journalism and the mutual positions of blogosphere and professional media.
Keywords: Gazetecilik; Medya