Kardiyoloji servisinde yatan hastalarda ilaç kullanım değerlendirmesi ve olası medikasyon sorunlarının belirlenmesi - Razi, Fatma (My University, 2019)
Amaç: Çalışmamızda, herhangi bir endikasyon nedeni ile kardiyoloji servisinde yatmış olan hastaların hastanede yatış döneminde kullanmış oldukları ilaçların retrospektif şekilde değerlendirilmesi ve olası medikasyon hatalarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2015 yılının son 3 ayında herhangi bir endikasyon nedeni ile Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi kardiyoloji servisinde yatmış ve e-reçeteleme yapılmış olan 65 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik bilgileri, klinik bilgileri, kullanmakta olduğu/ reçetelenmiş olan ilaç bilgileri ve biyokimyasal test sonuçları sadece elektronik hasta kayıtlarından ve/ veya hasta dosyalarından edinilmiştir. İlaç etkileşimlerinin belirlenmesinde 'Micromedex' ilaç etkileşim aracı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 60,22 yıl (SS:15,24) ve %67,7’si erkek olan 65 hasta dahil edilmiştir. Hastalara yatışları süresince her birinde ortalama 7,49 ilaç bulunan toplam 202 reçete yazılmıştır. Aterosklerotik kardiyovasküler hastalığı olan 54 hastanın %96,3’ü aspirin, %61,1’i klopidogrel, %85,2’si beta blokör, %77,8’i ADEİ/ ARB ve %83,3’ü statin kullanmaktaydı. İncelenmiş olan 267 reçetede toplam 1427 ilaç-ilaç etkileşimi tanımlanmıştır. Bunların %60,82’si orta dereceli; %38,89’u önemli ve %0,21’i kontrendike olarak sınıflandırılmıştır. 65 yaş ve üstündeki 26 hastanın 10’unda STOPP/ START kriterleri ile uyumsuzluk bulunmuştur. Bu uyumsuzluk STOPP kriterine %31,57, START kriterine ise %68,43 oranında gözlenmiştir. Sonuçlar: Eczacıların kalp damar hastalarının tedavilerine katılımının olası medikasyon hatalarının önlenmesi yönünde olumlu sonuçları olacaktır.

Aim: The aim of this study was to retrospectively evaluate the medications used by the patients who were hospitalized in the cardiology department due to any indications and to determine possible medication errors.Materials and Methods: The study included 65 patients who were hospitalized in Marmara University Pendik Training and Research Hospital Cardiology Department and e-prescribed for the last 3 months of 2015. The demographic data, clinical characteristics, drug information and biochemical test results of the patients were obtained from electronic patient records and/ or patient records and recorded in the ‘Patient Profile Registration’ form. Drug interactions were checked using 'Micromedex' drug interaction tool.Results: 65 patients (age (SD) mean= 60,22 (15,24); 67,7% male) were included in the study. A total of 202 prescriptions (each containing 7,49 drugs) were written. Atherosclerotic cardiovascular disease was observed in %83,08 of the patients. Of the 54 patients with atherosclerotic cardiovascular disease, %96,3 were aspirin, %61,1 were clopidogrel, %85,2 were beta blocker, %77,8 were ADEI/ ARBs, %83,3 was using statin. A total of 267 prescriptions were examined and a total of 1427 drug-drug interactions were defined. %60,82 were moderate; %38,89 were major and %0,21 was contraindicated. Ten out of 26 patients aged 65 and over were found not to comply with the STOPP/ START criteria. Conclusion: Pharmacists input in the management of cardiovascular patients would have a positive impact on prevention of medication errors.
Keywords: clinical pharmacist; drug use evaluation; drug-drug interactions; Hastalar; Health; Heart diseases; ilaç kullanım değerlendirmesi; ilaç-ilaç etkileşimi; kalp damar hastalıkları; Kalp hastalıkları; klinik eczacı; Patients; Sağlık; STOPP/ START criteria; STOPP/ START kriterleri cardiovascular diseases