Acil servise gelen kritik hastaların yakınlarının gereksinimleri ve sağlık ekibi tarafından karşılanma durumu - Boyraz, Şenaz (My University, 2011)
Acil Servise Gelen Kritik Hastaların Yakınlarının Gereksinimleri Ve Sağlık Ekibi Tarafından Karşılanma Durumu Araştırma, acil servise gelen kritik hastaların yakınlarının gereksinimlerini ve bu gereksinimlerin karşılanma durumunu, gereksinimlerin hangi acil çalışanı tarafından karşılandığını belirlemek amacı ile tanımlayıcı olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Haziran 2010- Eylül 2010 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan bir üniversite hastanesinin Acil Tıp nda dahiliye, cerrahi polikliniğine gelen acil ve ciddi kriterlerine uyan hastaların yakınları oluşturdu. Örneklem gurubunu ise çalışmaya katılmayı kabul eden 368 hastanın yakını oluşturdu. Veri toplanmasında; Hasta Yakını Demografik Veri Formu, Acil Servisteki Kritik Hasta Yakınlarının Gereksinimlerini Saptama Ölçeği, bu ölçeğe yönelik olarak hazırlanan Gereksinimlerin Karşılanma Durumu Formu ve Gereksinimlerin Hangi Acil Sağlık Çalışanı Tarafından Karşılandığını Belirleme Formu kullanıldı. Veri analizinde; yüzdelik oran, aritmetik ortalama, standart sapma, mimimum ve maksimum değerler, t testi, Oneway Anova testi, Tukey HSD ve SCHEFFE testleri, Pearson Korelasyon Katsayısı, Cronbach’s Alpha tekniği kullanıldı. Araştırmanın sonucunda; istatistiksel değerlendirmede ölçeklerin Cronbach’s Alpha değerleri Acil Servisteki Kritik Hastaların Yakınlarının Gereksinimlerini Saptama Ölçeği için 0.66, Gereksinimlerin Karşılanma Durumu Formu için 0.87 olarak bulundu, geçerli ve güvenilir oldukları belirlendi. Kritik hastaların yakınlarının gereksinimlerinin, önem derecesine göre iletişim, desteklenme, bakıma katılma ve konfor şeklinde sıralandığı; gereksinimlerin sağlık çalışanları tarafından karşılanma durumunun bu sıralamaya paralellik gösterdiği saptandı. Hasta yakınlarının en çok önem verdikleri gereksinimlerin tamamen karşılanmadığı, fakat önemli gördükleri gereksinimlerin karşılanma oranının yüksek olduğu görüldü. Hastaların durumunun ciddiyetine ve acil serviste kalış sürelerine, hasta yakınlarının, eğitim durumuna bağlı olarak gereksinimlerin değiştiği belirlendi. Anahtar Sözcükler: Acil servis, aile, hasta yakını gereksinimleri, karşılanma durumu, kritik hasta.

The Needs of Relatives of Critically Ill Patients ın Emergency Department and Meeting of These Needs By Health Team The research is planned and realized in order to define needs of relatives of critically ill patients in emergency department, meeting of these needs and by whom these needs are provided. Relatives of patients who came to surgery and internal medicine policlinics in emergency department of a university hospital in Istanbul, between the dates of June-September 2010 and who pertain to critical and emergent patient definition constitute the space of this research. Sample group is formed by 368 relatives of patients who accepted to attend this study. In gathering of data; Demographic Data Form of Patient’ Relatives, The Scale For Needs of The Critically Ill Patients’ Family Members in Emergency Department, The Form of Meeting of Situation of The Needs and Form That Defines By Which Health Personnel These Needs are Going To Be Met are used. In analysis of the data; percentage ratio, arithmetic mean, standard deviation, minimum and maximum values, t test, Oneway Anova test, Tukey HSD and SCHEFFE tests, Pearson correlation coefficient, Cronbach’s Alpha technic are used. In conclusion of the research; in statistical assessment Cronbach’s Alpha values of the scales are defined as 0.66 for The Scale Needs of The Critically Ill Patients’ Family Members in Emergency Department, 0.87 for The Form of Meeting of Situation of The Needs, these findings are stated as valid and reliable. The needs of relatives of critically ill patients are ranked according to importance as communication, support, admission to care and comfort; meeting of these needs by health personnel exhibit a parallel relationship with this ranking. It occurred that needs considered most important by relatives are not met properly but rate of meeting of needs considered important is high. It is determined that the needs of relatives are changing connected to duration of staying in emergency department, seriousness of the situation and education level of relatives. Key Words: Critically-ill patient, emergency department, family, situation of meeting, the needs of relatives of patient.
Keywords: Hasta Memnuniyeti; Hemşirelik Esasları