Çepnilerde din ve sosyal-kültürel hayat (Giresun örneği) - Kaçar, Betül Zahide (My University, 2010)
epniler, Giresun, Alevi, Sünni, Din, Sosyal-Kültürel Hayat. ÖZET ÇEPNİLERDE DİN VE SOSYAL-KÜLTÜREL HAYAT (GİRESUN ÖRNEĞİ) Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden Oğuz boylarının en büyüklerinden biri olan Çepnilerin Anadolu’daki varlıkları 12. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Başta Balıkesir ve civarı olmak üzere Karadeniz, İç Anadolu, Sivas ve Kırşehir gibi çok geniş bir coğrafyaya yayılan Çepniler Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında çok önemli rol oynamışlardır. Gerek Selçuklu gerek Osmanlı dönemindeki faaliyetleri buna en güzel örmektir. Yapı olarak savaşçı bir boy olan Çepnilerin, inanç olarak bazısı Alevi bazısı Sünni akideye sahiptir. Ama sonuçta hepsi Türk toplumunun standart bir parçasıdır. Bu nedenle Giresun Çepnilerinin üzerinde mülakat ve katılımcı gözlem tekniği kullanılarak yapılan bu çalışmada Çepnilerin hem tarihi, hem dini, hem de sosyal-kültürel yönleri incelenmiştir. Name and Surname: B. Zahide Kaçar Field: Teology Programme: Sociology of Religion Supervisor: Professor Zeki Arslanturk Degree Awarded and Date: PhD- June 2010 Cepniees, Giresun, Alevi, Sunni, Religion, Social-Cultural Life

RELIGION AND SOCIAL-CULTURAL LIFE IN CEPNIEES ( THE CASE OF GIRESUN) Existance of one of the biggest Oguz tribes Cepniees which immigrated from Central Asia to Anatolia traces back to XII. centry. The Cepniees which extended to firstly Balıkesir and around than to Karadeniz, Ic Anadolu, Sivas, Kırşehir played an important rol in the process of Turkization and Islamation of Anatolia. Their activitiees in both Selcukites and Ottoman periods are best example of these position. As a charactare of them Cepniees are worrier and their believes are sometimes Sunni and sometimes Alevi. But consequently all of them one part of Turkish society. In this study we examined Giresun Cepniees , their history, religions, social-cultural aspects by using interwiev and participiant observation technies.
Keywords: Din; Din Sosyolojisi; İslam Dini