Algılanan güç mesafesi ile iş yaşamında yalnızlık duygusu arasındaki ilişki ve bir araştırma - Batmaz, Gözde (My University, 2019)
Bu tez çalışmasının temel amacı, algılanan güç mesafesi ile iş yaşamında yalnızlık ilişkisinin ve bu değişkenlerin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığının incelenmesidir. Çalışma teorik ve uygulama olmak üzere toplam iki bölümden oluşmaktadır. Tez çalışmasında öncelikle, araştırmada yer alan güç mesafesi ve iş yaşamında yalnızlık değişkenlerinin açıklanması amacıyla teorik kısım sunulmuş daha sonra uygulama kısmına yer verilmiştir. Veri toplama yöntemi anket tekniği olarak belirlenmiştir. Yapılan anket çalışmasına katılan kişiler tamamen gönüllülük esasına göre belirlenmiştir. Veri toplama aracı olarak algılanan güç mesafesi ölçeği ve iş yaşamında yalnızlık ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 istatistik paket kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel metodların (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma) yanında Mann Whitney U, Kruskal Wallis H, Spearman Korelasyon testi kullanılmıştır. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Büyükşehir İlçe Belediyeleri'nde çalışmakta olan toplam 362 çalışan üzerinde gerçekleştirilen araştırma sonucunda çalışanların güç mesafesi algıları ile iş yaşamında yalnızlık düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. İş yaşamında yalnızlık ölçeği ve duygusal yoksunluk boyutu ortalama puanları arasında eğitim durumuna ve yaşa göre anlamlı bir farklılık saptanmıştır.

The main purpose of this thesis is to examine the relationship between perceived power distance and loneliness in business life and whether these variables differ according to demographic characteristics. The study consist of two parts; theoretical and practical. In the thesis study, the theoretical part is presented for explaining the power distance and loneliness in business life variables in the research, and then the application part is given. Questionnaire technique was used as data gathering method. The people who participated in the questionnaire survey were determined on the basis of volunteerism. Perceived power distance scale and loneliness at work scale were used as data collection tools. The data obtained were analyzed using SPSS 21.0 statistical package program. In the data analysis, descriptive statistical methods (frequency, percentage, mean, standard deviation) were used as well as Mann Whitney U, Kruskal Wallis H, Spearman correlation analysis. As a result of the research conducted on a total of 362 employees working in Mersin Metropolitan Municipality and District Municipalities, it was seen that there is a statistically significant relatitionship between employees' power distance perceptions and loneliness at work. A significant difference was found between the average scores of the loneliness at work scale and emotional deprivation dimension according to the educational status and age.
Keywords: Çalışma ortamı; Güç; Güç Mesafesi; İş Yaşamında Yalnızlık Power; Loneliness; Loneliness at Work; Power Distance; Work environment; Yalnızlık