Eğit-Bilimsel (pedagojik) ilkeler ışığında WEB tabanlı ve etkileşimli elektronik dersi yazılımının geliştirilmesi - Genç, Hasan Hakan (My University, 2005)
Web tabanlı öğretimin uzaktan eğitim türü olarak geliştiği günümüzde her alanda çeşitli web tabanlı eğitim uygulamalarının tasarlanıp uygulandığı görülmektedir. Ülkemizde de bu tür çalışmaların üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaygınlaştırılması gerekmektedir. Dolayısıyla, meslek liselerinin elektrik-elektronik alanında okuyan öğrencilere yönelik olarak web tabanlı öğretim ortamı tüm bilimsel ve pedagojik ilkeler esas alınarak geliştirilmeye çalışılmıştır. Uzaktan eğitim ve web tabanlı öğretim konularıyla ilgili olarak ulusal ve uluslar arası literatür taranarak, web tabanlı öğretimin farklı türlerini içeren araştırmalara ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada modüler öğretim ilkelerinden yola çıkılarak iki ayrı modül hazırlanması hedeflenmiş ve bu ortamın işlerliği toplam 139 alan öğretmenine uygulanan ölçme aracıyla ve onlardan alınan görüşler doğrultusunda belirlenmeye çalışılmıştır. Web ortamının hazırlanması sürecinde moodle (Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment) diye adlandırılan ve ücretsiz olarak açık kaynak kod ilkesine göre dağıtılan yazılımdan yararlanılmıştır. Moodle yardımıyla tamamen çevrimiçi eğitim ortamının hazırlanması söz konusudur. Bu yazılım yardımıyla çevrimiçi sınavlar, çevrimiçi öğrenci izlemesi, eşzamanlı sohbet ve duyuru panoları yardımıyla mesajlaşma, istenilen biçimde web tasarımı yapma olanağı bulunmaktadır. Eğitim dersi olarak Temel Elektronik dersi seçilmiş ve ders Pasif Devre Elemanları ve Temel Yarıiletken Devre Elemanları olarak iki ayrı modül şeklinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda, ulaşılan alan yazın ve elde edilen bulgulardan da yararlanılarak web tabanlı öğretimin ve materyallerinin geliştirilmesine yönelik öneriler oluşturularak ilgililere sunulmuştur. Nowadays, web based learning has been developing as a kind of distance education and it is being seen that various web based learning applications have been developing and carrying out. These kinds of applications must also become widespread in our country at the level of universities and National Education. For this reason, we have tried to develop a web based learning course for students of electric-electronics field at vocational high schools. At the same time we have taken into consideration scientific and pedagogical principles. National and international literature searching has been carried out about distance education and web based learning applications so we have attained many studies which include various web based learning applications. At the study, two kinds of module have been designed in the light of modular learning principles, and the structure of that learning environment was determined by survey tool which was applied to 139 field teacher and the comments of that teacher group. We took advantage of MOODLE (Modular Object Oriented Dynamic Laerning Environment) to design web environment. This software is an open source code and cost free dynamic LMS (Learning Management System). Full online courses can be designed by using MOODLE. Online quizes, online student observing, synchronous chat, messaging by forums and designing web as desired are possible. Fundamentals of Electronic course was selected to educate, and this course was separated into two modules Passive Circuit Components and Basic Semiconductor Circuit Components. The end of the study, some suggestions have been offered to instruction specialists in the light of attained field literature and findings.
Keywords: Bilgisayarlı Eğitim; Eğitim; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğretim ve öğrenim yöntemleri; Uzaktan Eğitim