The concept of single-member company in EU law and ITS reflections in Turkish law - Çelebi, Beril (My University, 2011)
“AB Hukuku’nda Tek Kişilik Şirket Kavramı ve Bu Kavramın Türk Hukuku’ndaki Yansımaları” adlı bu çalışmada, yirmi birinci yüzyıl küresel dünyasının ekonomik bir gerçeği olan, tek kişilik şirket kavramının tarihsel temelleri ve bu şirket tipinin çeşitli yargı çevrelerince kabul görme gereksinimi incelenmektedir. Çalışma, tek ortaklı şirket kavramını, Avrupa Birliği sınırları içinde serbest dolaşımın sağlanması ve Avrupa Birliği üyesi devletler ile diğer devletlerdeki şirketlerin uluslararası rekabeti bağlamında, önemli bir araç olarak görmektedir. Bu çalışmadaki tartışma noktalarının birer parçası olarak, Avrupa Birliği’nin İşleyişine İlişkin Antlaşma’nın 49 ve 54. maddeleri arasında düzenlenen, şirketlerin sınır ötesi yerleşimini kolaylaştıran Avrupa Birliği müktesebatı ve Avrupa Birliği Adalet Divanı içtihatları, Avrupa Birliği’nde şirketler hukukunun uyumlaştırılmasının temel unsurlarındandır. Özellikle, Avrupa Birliği şirketler hukuku alanındaki direktiflerin amacı; yüksek seviyede uyumlaştırmayı sağlamak ve yerleşim serbestisini koruma altına almaktır. Bu bakımdan, Tek Kişilik Sınırlı Sorumlu Ortaklıklara İlişkin Avrupa Konseyi On İkinci Yönergesi’nin üye devletlerin yerel hukuklarında uygulanma metodları bu çalışmada araştırılan esaslı unsurlardandır. Bu çalışmanın temel amacı On ikinci Yönerge hükümlerinin, yüksek seviyede uyumlaştırma amacını gerçekleştirmeye yetip yetmediğini belirlemek, öte yandan, Avrupa Birliği Hukuku boyutundaki bu düzenlemelerin, Avrupa Birliği üyeliğine aday bir ülke olarak, Türkiye’deki uygulamalara doğru yansıyıp yansımadığını ortaya koymaktır. Bu bağlamda tartışma, tek kişilik şirket kavramının Türk şirketler hukuku teorisi ile bağdaşıp bağdaşmadığı ve gelişen ticari yaşamın ihtiyaçlarına cevap verip vermediği noktasında oluşacaktır.

This study with the title of “The Concept of Single-Member Company in EU Law and Its Reflections in Turkish Law” explores the historical background of single-member company concept and the need for recognition of such company form in various jurisdictions; since, single-member company is an economic reality of the globalized world of the twenty first century. This study approaches the single-member company concept as an important instrument for the realization of full freedom of establishment and for the competition between companies in EU Member States and companies in other states. The EU legislation and jurisprudence of the ECJ are among the main elements of harmonization, which facilitate the cross-border establishment of companies under Arts 49 to 54 TFEU. In particular, the methods of implementation of the ‘Twelfth Council Directive on single-member private limited liability companies’ is one of the core elements which are investigated in this study; since, the purpose of such directives is to achieve a high level of harmonization and guarantee the freedom of establishment. The ultimate aim of this study is to determine whether the provisions of the Twelfth Directive are adequate to achieve a high level of harmonization and, further, to set forth whether these implications in the EU law dimension have proper reflections to the applications in Turkey, as an EU candidate country. In that case, the debate is whether regulating the single-member company form is consistent with the Turkish company law theory and whether it responds the needs of the developing commercial life.
Keywords: Avrupa Birliği Hukuku; Avrupa Birliği Hukuku_Şirketler Hukuku; Hukuk_Türkiye_Şirketler Hukuku