Kelime kazanımında müziğin etkisi - Çelikkol, Özlem (My University, 2007)
KELİME KAZANIMINDA MÜZİĞİN ETKİSİ Bu çalışma, ilköğretim ikinci kademe 6. ve 7. sınıflarda Türkçe derslerinde kelime kazanımında müziğin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla İstanbul ili Ömerli beldesinden iki ilköğretim okulu seçilmiş, 6. ve 7. sınıflardan birer tane deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Örneklemde toplam 87 öğrenci yer almaktadır. Araştırmada “ön test-son test kontrol gruplu deneme modeli” kullanılmıştır. Deney grubuna kelime ve kelime grupları müzik eşliğinde öğretilirken, kontrol grubuna klasik yöntemle öğretilmiştir. Çalışmanın başında bütün öğrencilere bilgi anketi ve kelime bilgisini ölçen test uygulanmıştır. Uygulamadan sonra kelime bilgisini ölçen test tekrar son test olarak yapılmıştır. Bilgi testi sonuçları nicel değerlendirme teknikleriyle yorumlanmıştır. Test sonuçları SPSS programına yüklenmiş ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır. İstatistik değerlendirmede çapraz tablo analizi yapılmış, frekans ve yüzde değerleri verilmiştir. Ayrıca Mann Whitney U testi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; 1. Kelime kazanımında müziğin kullanılması, klasik yönteme göre başarıyı artırmaktadır. 2. Türkçe derslerinde müziğin kullanılması öğrencilerin derse güdülenmesine ve katılımın artmasına katkı sağlamaktadır. 3. Türkçe derslerinde müzik zekâsından yararlanmak dersi daha etkin duruma getirmekte ve dersteki verimi artırmaktadır.

THE EFFECT OF MUSIC ON VOCABULARY DEVELOPMENT This study aims to determine the effect of music in 6th and 7th classes- the second level of primary school. For this purpose, two schools from Ömerli, İstanbul are selected, then, two groups from each class (6th and 7th), a test group and a control group are formed. In the study, the pre-test, post-test group experiment method is applied. While the students in the test group are taught the words and phrases with music, the control group are taught by classical method. In the introduction of the course, all students are given a knowledge questionnaire and a test to evaluate their vocabulary level. At the end of the course, a test to evaluate their vocabulary level is applied as the last test. The vocabulary test is explained in terms of objectivity. The test results are uploaded to the program SPSS and the outcome acquired, is interpreted. In the statistical evaluation the cross-chart analysis has been performed while the frequency and percentages are all expressed. Also the tests of Mann Whitney U and Wilcoxon are used. According to the outcome of the study : 1. The usage of music in vocabulary development increases the success in comparasion with the Classical Method. 2. The application of music in Turkish Language courses contributes to the motivation of the students and to their participation in the lesson. 3. Benefiting from the Musical Intelligence helps the course to be more effective and also gives rise to better results at the end of the course
Keywords: Kelime Bilgisi; Kelime Tanıma_İlköğretim; Öğrenim ve Öğretim_Müzik