Embodied technology flow : investigation of a missing link - Durmaz, Cemil Faruk (My University, 2022)
Bu tez, çeşitli ekonomilerdeki endüstriler arasındaki ara mal işlemleri yoluyla somutlaştırılmış teknoloji akışlarını incelemekte ve bunların inovasyonla olan bağlantılarına ilişkin belirsizliğe odaklanmaktadır. Araştırma sermayesi için bir yakınlık mekanizması olarak girdi-çıktı tablolarını kullanıyoruz ve üretim fonksiyonu yaklaşımını kullanıyoruz. Ampirik model, emek verimliliği ve bilgi üretimini ölçen iki denklemden oluşur ve ikincisi, verimliliğin açıklayıcı değişkeni olarak ölçülür. Somutlaştırılmış araştırma transferinin, endüstriler arasındaki ara mal işlemleri yoluyla emek verimliliği üzerindeki doğrudan etkisi ile bilgi yaratma yoluyla dolaylı etkisini karşılaştırıyoruz. Bilgi üretimi yoluyla teknoloji transferinin doğrudan ve dolaylı kullanımıyla emek verimliliğinin arttığını gözlemliyoruz. GMM sonuçları, sunduğumuz sistemi desteklemektedir, bu da somutlaştırılmış teknoloji yayılmalarının her iki kanalının da önemli olduğunu göstermektedir. Ayrıca örneklemdeki her bir ekonomi için teknoloji transfer ağlarını yapıları açısından analiz ediyoruz. Hizmet endüstrileri, teknoloji tedarikçisi ve alıcısı olarak önemli bir role sahiptir. Yüksek ve orta-yüksek teknoloji endüstrileri, teknoloji tedarikçileri olarak merkezilikleriyle öne çıkıyor.

This thesis examines embodied technology flows through intermediate good transactions between industries in various economies and focuses on the ambiguity about their link to innovation. We use input-output tables as a proximity mechanism for research capital and utilize production function approach. The empirical model consists of two equations measuring labor productivity and knowledge production, and the latter is measured as the explanatory variable of productivity. We compare direct effect of embodied research transfer on labor productivity through intermediate good transactions between industries and its indirect effect via knowledge creation. We observe that labor productivity soars with direct and indirect utilization of technology transfer via knowledge production. GMM results support the system we introduce, indicating that both channels of embodied technology spillovers are significant. We also analyse technology transfer networks in terms of their structures for each economy in the sample. Service industries have prominent role as supplier and customer technology. High and medium-high technology industries come forward as central suppliers of research.
Keywords: Bilgi Üretimi; Eşzamanlı Denklemler Technology Transfer; Finance; Knowledge Production; Maliye; Simultaneous Equations; Teknoloji Transferi