Hibrid bir benzinli motorlarda enerji ekserji analizi - Biberci, Mehmet Ali (My University, 2013)
HİBRİD BİR BENZİNLİ MOTORDA ENERJİ VE EKSERJİ ANALİZİ Bu tezde, performans değerlendirmesi amacıyla, hibrid benzinli motora enerji ve ekserji analizi yapıldı. Bu bağlamda, içten yanmalı motorların ve hidrojen yakıtının kullanıldığı yakıt pilleri ekserjetik analizleri ve değerlendirmeleri üzerine yapılan daha önce yürütülmüş çalışmalar incelendi. Özellikle son yıllarda, küresel ısınma ve iklim değişikliği dünyanın gündemini oturmuştur ve günümüzde CO2' in sera etkisine katkısının %50 olduğu tahmin edilmektedir. Toplam CO2 emisyonlarının %60'ından sorumlu olan motorlu taşıtların egzoz emisyonlarında sınırlamalar, önlemler arasında ilk sırayı almıştır. Hidrojen yakıtının kullanıldığı yakıt pilleri de, oldukça farklı alternatifle beraber, motorlu taşıtlar için daha temiz ve sürdürülebilir bir enerji sistemi meydana getirilmesi amacıyla incelenmektedir. Doğaya zararlı emisyon yaymayan bir enerji sistemi meydana getirmek amacıyla yapılan çalışmalarda ulaşılan nokta şu an hangi teknolojinin motorlu taşıtların ve otomotiv endüstrisinin geleceğini şekillendireceği belirginlik kazanmamıştır. Sonuç olarak katı yakıt hücreli hibrid araç gelecekte otomotiv sektörü için önemli bir yenilik olacaktır. Bu durum nedeniyle, bu tez çalışması temel teşkil edecek ve benzer diğer çalışmalara öncülük edecektir.

In this thesis, energy and exergy analyses methods were applied to hybrid gasoline engine for performance evaluation purposes. In this regard, previously conducted studies on exergetic analyses and assessments of ICEs and Fuel cells that use hydrogen were reviwed. Especially in recent years, global warming and climate change on the agenda of the world's established and today's CO2 contribution to the greenhouse effect is estimated to be 50% and 60% of the total CO2 emissions from motor vehicles exhaust emissions, which is responsible for the limitations of the measures was the first place. In this study, Fuel cells that use hydrogen as a fuel, among different alternatives, are being investigated to build clean and sustainable energy system. Do not release emissions that harm the environment in order to create an energy system studies at this point is still the technology of motor vehicles and automotive industry, which delineate the future remains unclear. Finally in times to come A fuel cell hybrid vehicle will become a major innovation for the the automotive sector. Because of this situation, this thesis study will be fundamental and lead the way to same another studies.
Keywords: Makine; Motorlar; Öğrenim ve Öğretim