Yoğun bakım hastalarında iki banyo yönteminin yaşam bulguları ve oksijen satürasyonu üzerine etkisi - Uludağ, Selma (My University, 2022)
Yoğun Bakım Hastalarında İki Banyo Yönteminin Yaşam Bulguları ve Oksijen Satürasyonu Üzerine Etkisi Öğrenci Adı: Selma ULUDAĞ Danışman Adı: Dr. Öğr. Üyesi Bilgi GÜLSEVEN KARABACAK Amaç: Bu araştırma yoğun bakım hastalarında silme ve duş şeklindeki banyo yöntemlerinin yaşam bulguları ve oksijen satürasyonu üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yarı deneysel olarak yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırmada Eylül-Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan bir devlet hastanesinin yoğun bakım ünitesinde yatan 71 hastaya 24 saat arayla bir kez silme ve duş banyosu uygulandı. Verilerinin toplanmasında Hasta Bilgi Formu ve yaşam bulguları (vücut sıcaklığı, nabız, kan basıncı, solunum sayısı) ve oksijen satürasyonunun kaydedildiği Hasta Takip Formu kullanıldı. Yaşam bulguları banyodan önce, hemen sonra ve 30 dk sonra ölçüldü. Verilerin anlizinde, tanımlayıcı istatistikler, Shapiro-Wilk testi, varyans analizi, Bonferroni testi, t testi, Wilcoxon signed-ranks testi kullanıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 74,3 yıl, yatış süreleri ortalama 15,2 gün, %50,7’si kadın ve %44’ü mekanik ventilatöre bağlıydı. Hastalara uygulanan her iki banyo yönteminde de vücut sıcaklığında banyo öncesine göre banyodan hemen sonrasındaki düşme ve banyodan hemen sonraya göre 30 dk sonraki artma istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0,01). Silme banyodan hemen sonra sistolik kan basıncında yükselme, oksijen satürasyonunda düşme saptandı (p<0,05). Duş banyodan hemen sonra nabız ortalamalarında (p<0,01) ve solunum sayısındaki artış anlamlı bulundu (p<0,05). Silme banyo ile kıyaslandığında duş banyo yönteminde banyo öncesine göre banyodan hemen sonra ve 30 dk sonrasındaki vücut sıcaklığındaki düşme daha fazlaydı (p<0,05). Duş banyo yönteminde, banyodan hemen sonrasına göre banyodan 30 dk sonraki nabız değerindeki düşme silme banyoya göre daha fazlaydı (p<0,05). Sonuç: Yoğun bakımlarda uygulanan silme ve duş banyo yöntemlerinin vücut sıcaklığını anlamlı derecede düşürdüğü, nabız, sistolik ve diyastolik kan basıncı, solunum sayısı ve oksijen satürasyonunda kritik düzeyde olmayan geçiçi değişikliklere sebep olduğu belirlendi. The Effect of Two Bath Methods on Vital Signs and Oxygen Saturation in Intensive Care Unit Patients Student’s Name: Selma ULUDAĞ Name of Supervisor: Bilgi GÜLSEVEN KARABACAK, Ph.D., Assistant Professor Objective: This study was conducted as a semi-experimental study to determine the effects of wiping and showering bathing methods on vital signs and oxygen saturation in intensive care patients. Materials and Methods: In the study, 71 patients hospitalized in the intensive care unit of a state hospital in Istanbul between September and November 2019 were applied onces wiping and showering at 24-hour intervals. We used theese forms for colllect data; Patient Follow-up Form in which vital signs (body temperature, pulse, blood pressure, respiratory rate) and oxygen saturation were recorded and The Patient Information Form. Vital signs were measured before the bath, as soon as the bath was finished, and 30 minutes after the bath. In data analysis, descriptive statistics, Shapiro-Wilk test, analysis of variance, Bonferroni test, t test, Wilcoxon signed-ranks test were used. Results: The mean age of the patients was 74.3 years, the mean duration of hospitalization was 15.2 days, 50.7% of the patients were female and 44% of the patients were on mechanical ventilator. In both bathing methods applied to patients, the decrease in body temperature after bathing compared to before bathing is significant (p<0.01). In both bathing methods applied to patients, the increase in body temperature after 30 minutes compared to after bathing was statistically significant (p<0.01). The increase in systolic blood pressure and a decrease in oxygen saturation were detected after each bath (p<0.05). The increase in pulse averages (p<0.05) and the respirtory rate average (p<0.05) after the shower bath is significant. In comparison with the wiping bath, it was found that the decrease in body temperature after bathing and 30 minutes after bathing was greater in the shower bath method than before bathing (p<0.05). In the shower bath method, the average pulse rate 30 minutes after bathing was higher than after bathing, compared to the wiping (p<0.05). Conclusion: It was determined that the wiping and shower bathing methods applied in intensive care units significantly reduced body temperature and caused non-critical and temporary changes in pulse, systolic and diastolic blood pressure, respiration rate and oxygen saturation.
Keywords: baths; Critical care; Hastalar; Hemşirelik; Intensive care; Nursing; Patients; vital signs; Yoğun bakım