İlköğretim 6. sınıf görsel sanatlar dersine yönelik öğrencilerin sanatsal gelişimine ilişkin tutumları - Öztek, N. Burçin (My University, 2014)
Bu araştırma, İlköğretim 6. Sınıf görsel sanatlar dersine yönelik öğrencilerin sanatsal gelişimine ilişkin tutumlarının incelenmesini kapsamaktadır. Çalışmada ilk olarak sanat, eğitim kavramları üzerinde durulmuş, sanat ve insan, sanatsal öğrenme, sanat eğitimi ve gerekliliği konuları ayrı ayrı ele alınmıştır. Çocuğun sanatsal gelişim basamakları açıklanmış ve ardından 6. sınıf görsel sanatlar dersi kazanımları belirtilmiştir. Bir sonraki aşamada, ilköğretim 6. sınıf görsel sanatlar dersine yönelik öğrencilerin sanatsal gelişimine ilişkin tutumlarının incelenmesi için 6. sınıf görsel sanatlar dersi programındaki kazanımlardan oluşturulmuş “sanatsal gelişim tutum ölçeği” ve öğrencilerin kişisel bilgilerinden oluşan “kişisel bilgi formu”, önce geçerlilik ve güvenirlik çalışması için İstanbul ili, Maltepe ilçesindeki rastgele seçilmiş okullara uygulanmış, olumlu sonuç elde edildikten sonra esas uygulama Güzin Dinçkök İlköğretim Okulunda yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS 17 istatistik programında analiz edilmiştir.

This study examines the attitudes to artistic development of 6th grade students who attends to visual arts class. In this study, it is first focused on the concepts of art and education, then artistic learning, art and human, art education and its necessity are discussed separately. Children's artistic development steps described and the educational acquisitions of 6th grade visual arts class are indicated. In the next chapter , in order to examine the attitudes to artistic development of the 6th grade visual arts students, it was used “artistic development attitude scale” that is created depending upon the educational attainments in the 6th grade visual arts course program and also it is used “personal information form” which is consisting of students personal information. As first step, in order to complete reliability and validity study , personal information form handed-out to randomly selected schools in Maltepe district, in İstanbul. Main application has been done in Güzin Dinçkök Primary School, after first reliability and validity study was reached positive results in randomly selected schools in Maltepe. Raw data which gained during this study has been analyzed by using SPSS Statistics 17 software
Keywords: Resim sanatları