Dudak-damak yarıklı çocuklarda, rekonstruktif cerrahi ve beslenme plağı uygulamalarının oral-flora ve dft/ dfs indeksleri üzerine etkisinin araştırılması - Durhan, Müesser Ahu (My University, 2013)
Dudak-Damak Yarıklı Çocuklarda, Rekonstruktif Cerrahi Ve Beslenme Plağı Uygulamalarının Oral-Flora Ve Dft/ Dfs İndeksleri Üzerine Etkisinin Araştırılması Dudak damak yarık (DDY) anomalisi ile doğan bebekler; erken dönemde çürük oluşumu açısından hem diğer kraniofasiyal anomalilere göre hem de sağlıklı bebeklere göre daha fazla risk altındadır. Çalışmamızın amacı; DDY’li bebeklerde, dudak ve damak ameliyatlarının ve süt dişi erüsiyon döneminin, tükürük S mutans, Laktobasil, Maya ve S aureus bakımından mikrobiyolojik olarak değerlendirilmesi ve bulguların klinik muayene ile karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda; yeni doğan 21 DDY’li bebek, yeni doğan 13 sağlıklı bebek ve anneleri yer almıştır. Bebekler 3 yaşına kadar mikrobiyolojik ve klinik olarak takip edilmiştir. Mikrobiyolojik sürüntü örnekleri; bebekler 0-5 günlükken, ilk süt dişi sürdükten sonra ve ilk süt azı dişi sürdükten sonra alınmıştır. Klinik muayene; ilk süt dişi sürdükten sonra ve ilk süt azı dişi sürdükten sonra yapılarak beyaz lezyon varlığı açısından değerlendirilmişlerdir. Kontrol ve DDY grupları arasında bebeklerin doğduğu andaki Laktobasil varlığı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0.029). Diğer mikroorganzimalar açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur. DDY'li bebeklerde dudak ameliyatından sonra tüm mikroorganizmalarda azalma olurken sadece S mutans miktarında artma saptanmıştır. Çalışmamızdan yola çıkarak, örneklem sayıları arttırılarak ve oral florada son zamanlarda izole edilen yeni mikroorganizma türleri eklenerek yapılacak olan longitudinal mikrobiyolojik araştırmalar, cerrahi işlemlerin ve beslenme plağı uygulamalarının oral flora düşünülerek gidilen kısıtlamalarına yol gösterici olabilecektir. DDY, mikrobiyoloji, süt dişlenme, ameliyat, beyaz lezyon

Effect of plastic and reconstructive surgery and feeding plates on the oral flora and dft/ dfs index in cleft lip palate children Children with cleft lip and palate (CLP) at a higher risk for developing caries in the early ages than children with other craniofacial anomalies and compared with children without clefts. The aim of this study is to determine the effect of surgery (palatoplasty and lip repair) and eruption period of primary teeth on the types and the colony count of S mutans and Lactobacillus, Candida Albicans and S aureus species in cleft lip and cleft palate patients. A prospective study of 21 CLP new-born babies, 13 healthy babies and their mothers were included the study. The groups were followed up for microbiological and clinical examination for three years. Microbiological swabs were taken from the oral cavity at the time of 0-5 days, after first primary tooth, after first primary molar erupted respectively. The clinical examination were done to diagnose the white spot lesions after first primary tooth erupted and after first primary molar erupted respectively for both groups. The microbiological and clinical data were compared. In the term of Lactobacillus level, the statistically significant differences was found between the CLP babies and healthy babies (p=0.029). There is no statistically significant difference in terms of other microorganisms. While all microorganisms were dropped in quantity, the increase of the amount of S.mutans was found in CLP babies after palate surgery. Based on our study sample, increasing the number and types of oral flora microorganisms recently isolated by adding a new longitudinal microbiological investigations to be made, surgical procedures, and dietary restrictions guiding plate may be driven applications considering oral flora. Key words: CLP, microbiology, primary dentition, surgery, white spot
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı; Cerrahi; Diş; Mikrobiyoloji; Pedodonti