Küçük ve orta boy işletmelerde bilgi ihtiyacı ve bilgi kaynaklarına ulaşmada bilgi sağlayıcılarının rolü - Özaytekin, N. Sezgin (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ Küçük ve Orta Boy İşletmelerde Bilgi İhtiyacı ve Bilgi Kaynaklarına Ulaşmada Bilgi Sağlayıcılarının Rolü Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ'ler); yatırımları, istihdamları, üretimleri, ihracatları, ödedikleri vergiler ile ülke ekonomilerine katkıda bulunurlar. Ekonomik katkılarının yanında sosyal hayatın gelişmesi ve iyileşmesi yönünde de katkıları vardır. Küçük ve Orta Boy İşletmeler globalleşen ekonomik yaşamda, karşılaştıkları ağır rekabet şartları içerisinde yaşamlarını sürdürmeye çalışırlar. Ağır rekabet şartlarının yanısıra birçok sorunla karşı karşıya olan bu işletmelerin, varlıklarını devam ettirmek için gerekli olan unsurlardan en önemlisi bilgidir. İşletmenin iç ve dış çevresinde, kullanılacak bilgiye temel olacak veriler, enformasyonlar ve bilgiler vardır. Mevcut ve ulaşılabilecek veri, enformasyon ve bilgilerin, toplanması, formatlanması, kullanılır hale getirilmesi, işletmeye faydalı yeni bilgiler üretilmesi saklanması ve dağıtılması gerekmektedir. Küçük işletmelerin faydalı bilgiler elde etmeleri ve bunları yönetmeleri gerekmektedir. Bilgi çeşitli yerlerden sağlanabilir. Bilgi edinmenin bir yolu da sektörde bulunmaları, tecrübeleri, araştırmaları ve ürün geliştirme çalışmaları ile başvurduğumuz firma dışındaki eğitimciler, danışmanlar, araştırma- geliştirmecilere baş vurmaktır. Bu kuruluşlar Bilgi Sağlayıcılar olarak da nitelendirilirler. Küçük ve Orta Boy İşletmelerimizin bilgiye olan ihtiyaçları yadsınamaz. Bilgiye ulaşmada Bilgi Sağlayıcılarına baş vurma, onların tecrübe, yetenek ve bilgilerinden faydalanma bu tip işletmelere, vakit ve nakit açışından bir çok avantajlar sağlar. Bu çalışmada KOBİ'lerin stratejik öneme sahip ihtiyaçları ile bilgiye ulaşmada bilgi sağlayıcılarından yararlanma durumları incelenmiştir. Çalışmalar, 5 bölüm olarak ele alınmıştır. Çalışmanın amacının anlatılmasından ardından KOBİ'lerin çeşitli açılardan tanımları, özellikleri, önemleri, ekonomiye katkıları, Türkiye'deki KOBİ'lerin genel görünümleri, gelişimleri, yönetim sorunları, finansman sorunları, tedarik sorunları, kalite soruları, insan kaynakları sorunları, pazarlama sorunları, doğru ve etkin bilgiye erişme sorunları ele alınarak, sorunlara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Birinci bölümde, KOBİ'lerde karşılaşılan sorunların giderilmesinde temel ihtiyaç bilgi ve bilgiye erişim konuları irdelenmiştir. Ele alınan konular, bilgi ihtiyacı, bilgi ekonomisi, bilgi spektrumu, bilginin sınıflandırılması, bilgi yönetimi, bilgiye erişim, stratejiler, bilgi ağı kurmak, bilgi kaynakları, bilgi pazarları, bilgi sağlayıcılar, işletme başarısı üzerinde bilginin stratejik önemi gibi alt başlıklarla derinleştirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, küçük işletmelerde bilgi ihtiyacı, kullanımı ve bilgiye erişim yolları, küçük işletmelerde bilginin stratejik önemi, küçük işletmelerde bilgi kullanımı, küçük işletmelerde bilgi ihtiyacı duyulan alan ve faaliyetler, küçük işletmelerde bilgiye erişim yolları ve bilgi sağlayıcılar, küçük işletmelerde firma dışı bilgi sağlayıcıları, eğitimciler, danışmanlar, araştırma ve geliştirme kuruluşları, küçük işletmelerde bilgiye ulaşmada karşılaşılan güçlükler ve engeller, Türkiye'de KOBİ'lere hizmet veren dernek, birlik, vakıf ve bazı tanınmış kuruluşlar ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, Küçük ve Orta Boy İşletmelerde bilgi ihtiyacı ve bilgi kaynaklarına ulaşmada bilgi sağlayıcılarının rolünü belirlemek için bir uygulama çalışması yapılmıştır. Uygulamada İMES Sanayi Sitesi Makine-Metal Sektöründe Faaliyet Gösteren Küçük ve Orta Boy İşletmelerde anket çalışması yapılmıştır. Beşinci bölümde sonuçlar belirlenmiş ve beşinci bölümünde, çalışmaların başında verilen bilgilerin de ışığında değerlendirmeler yapılmıştır.

Knowledge requirements of small- and medium-sized enterprises, and role of knowledge providers in accessing to knowledge resources. Small and medium sized enterprises contribute to the domestic economy by means of their investments, employment, production, export activities and taxes paid by them. They also contribute to development and improvement of social life in addition of their economic contributions. Small and medium sized enterprises try to survive under severe competitive conditions in the global economic life of the world. Being faced with many other problems in addition to severe competitive conditions, these enterprises need knowledge most in order to survive. There is data and information within, and around the business which constitute the basis for the information to be used. Available or accessible information should be gathered, formatted, made ready for use, and new knowledge useful for the company should be produced, stored and distributed. Small enterprises should obtain and manage useful knowledge. Knowledge can be gathered from various resources. Another way of gathering knowledge is to apply to external trainers, counsellors, and R&D specialists who are in the sector, and to whom we apply for their experiences, researches and product development studies. These persons are called knowledge providers. Knowledge requirements of small and medium sized enterprises can not be underestimated. These enterprises obtain considerable advantages in terms of money and time by consulting to knowledge providers, and benefiting from their experience, skills and knowledge. Our studies are grouped as five chapters. At first objectives of our study. Are mentioned. The first chapter covers general features of Small and medium sized enterprises, as well as Small and medium sized enterprises in Turkey and general problems thereof. Evaluations are made about their definitions in various respects, features, importance, their contributions to the economy, general appearance and development of small- and medium-scaled enterprises in Turkey, efficient management problems, financing problems, supply problems, quality problems, human resources problems, marketing problems, and problems concerning access to accurate and useful knowledge. Second chapter covers the basic information requirements, and access to the information for elimination of problems suffered by small- and medium-scaled enterprises. Information requirements are detailed under sub-headings such as information economy, information spectrum, classification of information, information management, access to information, strategies, information networking, information resources, information markets, information providers, and strategic importance of information on business success and etc. Third chapter covers knowledge requirements of small-scaled enterprises, use of, and access ways to the information, strategic importance of knowledge at small-scaled enterprises, use of information in small-scaled enterprises, areas and activities of small-scaled enterprises which require information, ways of accessing to knowledge in small-scaled enterprises, and knowledge providers, external knowledge providers of small-scaled enterprises, trainers, counsellors, R&D organisations; problems and obstacles suffered by small-scaled enterprises in accessing to information, and some foundations, associations and recognised organisations which render services to small- and medium-scaled enterprises in Turkey. Fourth chapter covers an application study in order to specify information requirements of small- and medium-scaled enterprises, and role of information providers in accessing to information resources. Within scope of this study, a questionnaire form has been delivered to small- and medium-scaled enterprises engaged in the machinery-metal sector at İmes Industrial Zone. Fifth chapter covers conclusions, and seventh chapter covers evaluations under the light of information revealed at the beginning of the study.
Keywords: Bilgi Kaynakları; Küçük Ve Orta Işletmeler