Duha suresi tefsiri - Ağırbaş, Hasan (My University, 2002)
TEZ ÖZETİ (DUHÂ SÛRESİ TEFSİRİ) Konulu tefsirin bir çeşidi olan sûre tefsiri çalışması olarak ele aldığımız Duhâ Sûresi Tefsiri konulu tezimiz ; giriş, iki bölüm ve bir sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, tefsirin lugât ve ıstılah anlamı, tefsir çeşitlerinden rivâyet ve dirâyet tefsiri ile bizim çalışmamamızla ilgili olması bakımından konulu tefsir ve sûre tefsiri ve bir de Kur'ân tefsirine duyulan ihtiyaç konuları ele alınmıştır. Birinci bölümde, genel anlamda duhâ sûresi tanıtılmaya çalışılmış ve bu bağlamda; sûrenin ihtivâ ettiği konular, nüzûl sebebi, bir önceki ve bir sonraki sûreyle olan münâsebeti, sûrenin fazîleti ve yapılan diğer duhâ sûresi çalışmaları işlenmiştir. Çalışmamızın asıl kısmı olan ikinci bölümde ise; duhâ sûresi âyet âyet tefsir edilmiş ve içerdiği konulara açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Sûrenin tefsiri yapılırken rivâyet ve dirâyet olmak üzere her iki tür tefsirlere de müracaat edilmiştir. Geçmiş dönem müfessirlerinden istifade edildiği gibi son dönem tefsir kitaplarından da yararlanmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında, çalışmamızda ulaştığımız sonuçları kısaca açıkladık. Bu çalışmamız daha çok müfessirlerin, duhâ sûresi ile ilgili rivâyet ve yorumlarını bir araya getirmek şeklinde olmuştur.

(Exegesis of the Duhâ surah) One of the Qur'anic exegesis methods is Surah exegesis. We study exegesis of Duhâ Surah by this method. This study consist of an introduction, two chapters an a conclusion. In introduction, definition of Qur'anic exegesis, surah exegesis, dirâyet and rivâyet methods and need for Qur'anic exegesis are given. In Chapter I, we introduced surah Duhâ generally and explained it's main subjects, revelation reason (sebebu'n-nuzûl), it's connections among the surahs, it's merits and gave the works on this surah. In Chapter II, we gave exegetes explanation on the surah verse by verse. We referred to classic exegesis as well to modern works. In the Conclusion part, we presented the conclusions we reach in this study. Our study aims to collect the comments of the Exegetes on the Duhâ surah and to present them in one form.
Keywords: Din; Islam Dini-sureler; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Tefsir