Experımental analysıs and performance evaluatıon of a cascade refrıgeratıon system usıng co2 as refrıgerant - Özyurt, Ali (My University, 2015)
SOĞUTUCU AKIŞKAN OLARAK CO2’İN KULLANILDIĞI BİR KASKAT SOĞUTMA SİSTEMİNİN DENEYSEL ANALİZİ VE PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ Günümüzde soğutma sanayisinde kullanılan sentetik soğutkanların ozon tabakasında neden olduğu negatif etkilerden ötürü, bu soğutkanların kullanımının kısıtlanması veya tamamen yasaklanması gündemdedir. Sentetik soğutkanlarla çalışan soğutma sistemlerinden yüksek oranda sızıntıların olması sera gazlarının atmosfere yüksek oranda salınmasına neden olmaktadır. Bu sebeple alternatif soğutkanlar için araştırma yapma ihtiyacı zorunlu hale gelmiştir. Bu çalışmada, ülkemizin iklimine uygun olarak karbondioksitin 2 basamaklı kaskat sistemde kullanıldığı bir soğutma sisteminin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi yapılarak CO2'in akışkan olarak kullanıldığı bir soğutma sistemi üzerinde deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Üretilen sistemde optimum çalışma şartları oluşturularak yapılan ölçümlerin sonuçları değerlendirilmiş ve Türkiye iklim şartlarına uygun sistemlerin üretiminin gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Gerçekleştirilen deneyler sonucunda evaporatör ve sistem kapasitelerinin katalog datalarına uygun ve ekipman verimliliklerinin invertörlü kullanımla birlikte standardın üstünde değerlerde olduğu görülmüştür. Sistem henüz test aşamasındadır ve performans ve verimlilik seviyelerinin daha yukarı çekilerek piyasada rekabetçi ve tercih edilebilir olması sağlanacaktır.

EXPERIMENTAL ANALYSIS AND PERFORMANCE EVALUATION OF A CASCADE REFRIGERATION SYSTEM USING CO2 AS REFRIGERANT Synthetic refrigerants are being called off or laid up because of their negative effects on the ozone which are used in refrigeration industry nowadays. Refrigeration systems using synthetic compounds as a refrigerant are caused large amount of greenhouse gases emission to atmosphere due to the leakage in the systems. Therefore, proposing less harmful and environmental friendly alternative refrigerants for such systems is obligatory. In this study, it is planned to design, develop and produce a two-stage cascade refrigeration system which is suitable for the climate of our country. Thus, such a refrigeration system with carbon dioxide as refrigerant is produced. Testing the developed system at optimum operating conditions made it possible to design and suggest a refrigeration system for climate zones of Turkey. The performed experiments realized that this system met the capacity requirements and gave parallel results with the catalogue data of the equipment. Efficiency levels of the components are higher than standard due to controlling with invertors. This system is still under development and with minor changes and much more experimentation to get higher coefficient of performance and efficiency values that system could be competitive and preferred in the industry.
Keywords: Makina