Çocuklarda covid-19 aşısının etik açıdan incelenmesi - ÖNDER, ORHAN (My University, 2022)
COVID-19 aşısının uygulanmaya başlandığı ilk dönemlerde çocuklar aşı programlarının dışında tutulmuştur. Bunun nedenleri arasında çocukların yetişkinlere göre COVID-19 enfeksiyonundan nispeten az etkilenmeleri, aşıların klinik deneylerinin çocuklar üzerinde yapılamaması ve aşların çocuklar üzerindeki etkisinin bilinmemesi sebebiyle toplumda çocukların aşılanmasına karşı gelişen tereddüt ve yaygın korku gösterilebilir. Pandemi sürecinde COVID-19 virüsünün geçirmiş olduğu mutasyonlar çocukları bu virüse karşı savunmasız kılmakta ve özellikle altta yatan başka hastalıkları bulunan çocuklar COVID-19’a karşı yüksek riskli duruma düşmektedir. Yine bu süreçte çocukların hastalanmasını ve zarar görmesini engellemek üzere çoğu ülke aşı programlarına çocukları dâhil etmiştir. Bu çalışmada çocukların aşılanmasının neden olabileceği etik sorunlara güncel etik yaklaşımların değerlendirilmesi ve incelenmesi hedeflenmiştir.

In the early stages of the COVID-19 vaccinations, children were excluded from the vaccination programs. The early finding that children are relatively less affected by COVID-19 infection than adults, clinical trials of vaccines could not be performed on children, and the hesitancy and widespread fear developed in communities against the vaccination due to the unknown effects of the vaccines on children can be considered as main reasons for this exclusion. The mutations that the COVID-19 virus has undergone during the pandemic made children vulnerable to this virus, and especially children with other underlying diseases are at high risk for COVID-19. Therefore, most countries included children in their vaccination programs in order to prevent children from getting sick and being harmed. In this study, it is aimed to evaluate and examine the current approaches to the ethical problems emerged due to the vaccination of children.
Ethical analysis of the covid-19 vaccines for children