Liberal demokrasilerde karar alma sürecinde baskı grbu olarak lobilerin rolü: ABD örneği - Gülbaş, Ekrem Erdinç (My University, 2007)
LİBERAL DEMOKRASİLERDE KARAR ALMA SÜRECİNDE BASKI GRUBU OLARAK LOBİLERİN ROLÜ: ABD ÖRNEĞİ Özellikleri ve etkinlikleri itibariyle diğer siyasi aktörlerden farklı olan baskı grupları karar alma süreçlerini en önemli etkinlikleri olan lobicilik faaliyetleri ile etkilemektedir. Baskı gruplarının sahip oldukları amaçlara, kaynaklara göre çeşitlilik gösteren lobicilik faaliyetleri, doğrudan ve dolaylı yöntemlerle, karar alma süreçlerini etkilemektedir. Baskı gruplarının ve lobi faaliyetlerinin siyasal alanda en etkin olduğu ülke ABD’dir. ABD yasama ve yürütme organları lobicilik faaliyetlerine yoğun etkilerine imkan tanımanın ötesinde, bu faaliyetleri yasalar aracılığıyla düzenlemekte ve denetim altına almaktadır. Lobi faaliyetleri siyasi süreçlerin her aşamasında uygulanmakla birlikte, faaliyetlere en çok hedef olan kurumlar Temsilciler Meclisi, Senato ve ABD Başkanlığı’dır. Bu kurumları hedef alan lobi faaliyetlerinin büyük bölümü, kökenleri, hedefleri ve sorunları ekonomi ile ilgili olan firma ve örgütler tarafından gerçekleştirilmektedir. Günümüzde, ABD’de Türkiye ile ilgili alınan siyasi ve ekonomik kararları olumlu yönde etkilemek için gerekli araçlardan biri olan lobiciliğin etkin ve doğru uygulanması her zamankinden daha çok önem arz etmektedir.

ROLE OF LOBBIES AS PRESSURE GROUPS IN LIBERAL DEMOCRACIES: THE CASE OF USA Pressure groups, which are by their specialities and activities, different from other political actors, influence political decision making processes by lobbying. The lobbiying activities, which differ in respect to purposes and resources of individual pressure groups, can influence political decision making processes through direct and indirect methods. Pressure groups and lobbying activities are most effective in the USA. The legislative and executive systems of the United States, not only permit intensive influence of lobbying activities, but also arrenge and control these activities via legislative procedures. Whilst, lobbying activities are practiced in any phase of political processes, their most likely targets are the House of Representatives, the Senate and the Presidential Office. Most of these lobbying activities are carried out by firms and associations, which have economic origins, objectives and concerns. Today, effective and correct application of lobbying as one of the crucial tools to influence economic and politic decisions made in USA concerning Turkey in a positive manner is more important than it has ever been before.
Keywords: Baskı Grupları_Amerika Birleşik Devletleri; Lobicilik_Amerika Birleşik Devletleri; Siyaset ve Yönetim