MORPHOMETRIC STUDY OF LUMBAR VERTEBRA PEDICLES - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmanın amacı lomber omurga pedikül morfometrisini incelemek ve lomber enstrümantasyon ameliyatlarında kullanılan pedikül vidaları için en doğru kalınlığını ve uzunluğunu belirlemeye yardımcı olmaktır.Materyal-Metod: Retrospektif olarak 86 hastanın dosyası incelendi. Lomber vertebra pedikül çapları ince kesit bilgisayarlı tomografi (CT) aksiyel görüntülerinden pediküllerin en kalın olduğu kesitlerden ve pedikül ile vertebra korpusun ön sınırını birleştiren yerden uzunluk olarak ölçüldü. L1 seviyesinden L5 seviyesine kadar tüm vertebralar çift taraflı olarak ölçüldü.Sonuçlar: Elli altı erkek hasta (% 65.1) ve 30 kadın hasta (% 34.9) incelemeye alındı. Ortalama hasta yaşı 40.8 +_ 15.6 olarak hesaplandı. Analiz sonucunda kadın ve erkek hastaların sadece L2, L4 ve L5 vertebra özellikleri benzer görüldü ve diğer ölçümler anlamlı olarak farklı bulundu. Ölçümlerde erkek hastaların değerleri kadın hastalara göre anlamlı derecede büyük çıkmıştır. L1 seviyesinden L5 seviyesine inildikçe pedikül çapları pedikül çapları anlamlı olarak artmaktadır (p<0.001, her taraf için). Pedikül-korpus arası uzunluk L1 seviyesinden L5 seviyesine doğru gidildikçe anlamlı olarak azalmıştır (p<0.001, her biri için), ve L4 - L5 sağ uzunluk değerleri diğerlerinden düşük, L4 sol taraf uzunluk değerleri de diğer uzunluklardan düşük bulunmuştur.Çıkarım: Preoperatif CT kullanılarak lomber pedikül morfometrik veri değerlendirilmesi lomber pedikül anatomisindeki çeşitli varyasyonlar nedeni ile mutlaka önerilmelidir. Böylece ameliyat sırasında ve ameliyat sonrasında karşılaşılabilecek komplikasyonların önüne geçilebilir

Purpose: The aim of this study is to investigate the anatomic morphometry of the lumbar pedicles and support to calculate the best diameter and length of screws used in lumbar instrumentation.Materials-Method: We inspected 86 patients' data retrospectively from the patient files. We measured the lumbar vertebras pedicles diameters from the thickest pedicle image shown in axial bone images of computed tomography (CT) and length of the pedicle-corpus distance from the beginning of posterior pedicle to the end of the corpus vertebra with the line passes through the middle of the pedicle. All of the lumbar vertebras were measured bilaterally from L1 to L5.Results: Fifty-six patients were male (65.1 %), and 30 were female (34.9 %). Mean age of the patients was 40.8 +_ 15.6 (1860) years. Analyses revealed that only pedicle diameters at L2, L4, and L5 levels were similar between males and females, and all other measurement were significantly different between the sexes. The measurements were significantly higher in males, when compared to females. The results showed that pedicle diameters were significantly increased from L1 through L5, both in left and right sides (p<0.001, for each). The pedicle-corpus diameters were also showed significant differences between lumbar vertebras (p<0.001, for each), and L4 and L5 values significantly lower than the others at right, and L4 values significantly lower than the others at left side.Conclusion: Preoperative CT based lumbar pedicle morphometric data assessment in preoperative planning of spinal surgery is advisable because of the large variations, so that intra and postoperative complications can be avoided
LOMBER VERTEBRA PEDİKÜLLERİNİN MORFOMETRİK ÇALIŞMASI
Keywords: Cerrahi