Özel öğrenme güçlüğü gösteren ortaokul öğrencilerinin okul yaşantılarına ilişkin görüşleri - Elbir, Neslihan Sezgin (My University, 2020)
Özel öğrenme güçlüğü gösteren ortaokula devam eden kaynaştırma öğrencilerinin okul yaşantılarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmada öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin arkadaşlık ilişkileri, öğretmenlerinden beklentileri, okula ve derslere ilişkin görüşleri, geleceğe ilişkin görüşleri ve beklentileri, kendilerine ilişkin görüşleri gibi sorulara cevap aranmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul İlinde bulunan özel rehabilitasyon merkezine devam eden öğrenme güçlüğü olan 12 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (Fenomenoloji) deseni kullanılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, özel öğrenme güçlüğü olan ortaokul öğrencilerinin okulu ve okul dışını daha keyifli kılacak faaliyetlere ilişkin görüşleri arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmek ve oyundur. Öğrenciler okulu sevdiklerini ve tatillerde özlediklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin arkadaşlık ilişkileri olumludur. Öğrenciler grup faaliyetlerinin birliktelik boyutuna değinmişlerdir. Öğrencilerin öğretmenlerine ilişkin görüşleri olumludur. Öğretmenlerinin kendilerine yardımcı olduklarını, kendileri hakkında olumlu düşüncelere sahip olduklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerden beklentileri ise, kendilerine iyi davranmaları yönündedir. Öğrencilerin derslere ilişkin görüşleri olumludur ve derslerde sıkılmadıklarını belirtmişlerdir. En çok sevdikleri dersler ise Türkçe ve matematiktir. Öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin kendilerine ilişkin görüşleri genel olarak olumludur. Ancak öğrenciler popüler olmadıklarını düşünmektedirler. Öğrenciler iyi öğrenci özelliklerini ise çalışkan olmakla ilişkilendirmişlerdir. Öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin gelecekten beklentileri daha çok meslek sahibi olmakla ilgilidir ve bunda okulun etkisi olduğunu düşünmektedirler. Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler güçlü yönlerinin olmadığını düşünmektedirler. Zayıf yönlerinin ve bunları nasıl geliştireceklerinin bilincindedirler. Duygu ve düşüncelerini ifade etmekte zorlanmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin hayal ettikleri okul ise barış ortamının olduğu bir okuldur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; uygulamaya yönelik normal gelişim gösteren öğrenciler ile öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin birlikte daha fazla vakit geçirmesini desteklemek amacıyla okul içinde spor müsabakaları, gazete, dergi çıkarma, özel gün ve haftalar etkinlikleri ve okul dışında gezi, gözlem etkinlikleri düzenlenebilir. İleriye dönük araştırmalar için, kaynaştırma sınıfındaki normal gelişim gösteren öğrencilerin öğrenme güçlüğü olan arkadaşlarıyla ilgili görüş ve önerileri alınarak karşılaştırmalı bir çalışma gerçekleştirilebilir.

In this study, which was carried out to determine the opinions of the mainstreaming students who attend secondary school with special learning difficulties, their answers to questions such as friendship relations, expectations from teachers, opinions about school and lessons, opinions and expectations about the future, opinions about themselves were searched. The study group of the research consists of 12 students with learning difficulties attending the private rehabilitation center in Istanbul. The phenomenological method, one of the qualitative research methods, was used in the study. Data was collected using a semi-structured interview technique. Descriptive analysis method was used to analyze the data. The findings of the study showed that the opinions of secondary school students with learning difficulties regarding making their time spent inside and outside the school more enjoyable is spending time with their friends and games. The students state that they love school and miss going to school during the holidays. The friendship relations of the students are positive. The students mention the togetherness aspect of group activities. The opinions of the students regarding their teachers are positive. They state that the teachers help them and have positive opinions regarding them. Their expectation from the teachers is to be treated nicely. The opinions of the students regarding their courses are positive and they stated that they did not get bored during the courses. Their favorite courses are Turkish and mathematics. The opinions of the students with learning difficulties regarding themselves are generally positive. However, the students think that they are not popular. The students associate being a good student with being a hardworking student. The expectations of the students with learning difficulties are mostly related to having a profession and they think that school is relevant to this goal. The students with learning difficulties think that they do not have strengths. They are aware of their weaknesses and how to develop themselves. It is concluded that they do not have any difficulty in expressing their feelings and opinions. The school dreamed by the students is a school with a peaceful environment. The findings of the study suggest holding sports matches, publishing newspapers and magazines, holding special day and week activities, and making field trips so as to support the students with typical development and the students with learning difficulties spending more time together. For prospective studies, a comparative study on the opinions and suggestions of the students with typical development in inclusion classes regarding their friends with learning difficulties may be conducted.
The opinions of the secondary school students with special learning disabilities regarding their school lives
Keywords: derslere ilişkin görüşler; Education; Eğitim; Junior high school students; kendilerine ilişkin görüşler Special learning difficulty; okul yaşantıları; opinions regarding courses; opinions regarding teachers; opinions regarding themselves; Ortaokul öğrencileri; öğretmenlere ilişkin görüşler; Özel eğitim; Özel öğrenme güçlüğü; school lives; Special education