İslam düşüncesi açısından Mihrab Mecmuası’nın tahlili ve indeksi - Yavuz, Hasan (My University, 2010)
Tezimizde tanıtmaya çalıştığımız Mihrab Mecmuası, 1923–1925 yılları arasında, İstanbul’da 28 sayı olarak yayımlanmış, değişik sahalara ilişkin yazılar yayımlamış, tartışmalara yol açıp bir dönemi etkilemiş çok yönlü bir mecmuadır. Milli mücadele gibi kritik bir dönemde yayımlanması ve yazarlarının ilmî, edebî, siyasî, felsefî vb. konulardaki farklı yaklaşımları dolayısıyla Mihrab Mecmuası’nın önemini daha da artırmaktadır. Tezin birinci bölümünde, İslam düşüncesi açısından mecmuada ele alınan konuları değerlendirmeye çalıştık. Bu konuları 8 başlık altında değerlendirdik. Tezin ikinci bölümünde mecmuanın bütün sayılarının fihristini çıkarttık ve bütün yazıları numaralandırdık. Tezin üçüncü bölümünde mecmua yazarlarının kısa biyografilerini ele aldık. İkinci bölümde verdiğimiz numaraları yazarlarının yanlarında da gösterdik.

The Mihrab Magazine, which we try to introduce in our thesis, is a miscellanous magazine which was published in Istanbul for 28 issues between 1923-1925, published essays related with various fields, caused debates and therefore influenced a period. Because it was published during a critical period like national struggle and due to the different approach of its authors on scholarly, political, philosophical etc. subjects, the importance of the Mihrab Magazine increases. In the first part of the thesis, we tried to evaluate the subjects dealt in the magazine in terms of Islamic thought. We evaluated these subjects under 8 titles. In the second part of the magazine we developed an index and we enumerated all of the articles. In the third part of the thesis we dealt with the short biographies of the authors. We showed the numbers we gave in the second part by the authors.
Keywords: Din; Din Felsefesi; Felsefe; İslam Felsefesi