Çeşitli vücut bölgelerinden izole edilen Pseudomonas aeruginosa suşlarının aljinat, elastaz ve alkali proteaz üretimleri - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Bu çalışmada, kist/k fibrozisli hastaların alt solunum yolu örneklerinden izole edilen 60 Pseudomonas aeruginosa susu ile kistik fibrozisli olmayan hastaların alt solunum yolu (59), idrar (62) ve kan (32) örneklerinden izole edilen 153 Raeruginosa susunda, bakterinin virülans faktörleri olarak kabul edilen aljinat, elastaz ve alkali proteaz üretiminin araştırılması ve enfekte vücut bölgeleri ile virülans faktör üretimleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aljinat üretimi idrar izolatları hariç (0.9655± 1.386 jıg/ml) (p<0.05) tüm izolatlarda 1.830± 1.666 ve 1.305± 1.690 ng/ml arasında değişmekle birlikte benzer düzeylerde saptanmıştır. İzolatların elastaz üretimi açısından farklılık görülmemiştir. Alkali proteaz üretimi istatistiksel olarak anlamlı olmasa da idrar izolatlarında kan ve solunum yolu izolatlarından daha yüksek, ancak kistik fibrozis olgularında diğer gruplarla kıyaslandığında anlamlı derecede düşük (p<0.05) bulunmuştur. Sonuç olarak, her üç enzim düzeyinin de farklı vücut bölgesi izolatları arasında anlamlı bir fark göstermediği, ancak her vücut bölgesi için enzim üretimleri ayrı ayrı irdelendiğinde tüm örneklerden izole edilen suşların alkali proteaz üretiminin diğerlerinden düşük olduğu, buna karşın kistik fibrozisli olsun ya da olmasın solunum yolu izolatlarında aljinatın en yüksek düzeyde üretilen virülans faktörü olduğu gözlenmiştir.

In this study, alginate, elastase and alkaline protease production of Pseudomonas aeruginosa, which are accepted as virulence factors, have been investigated in the strains isolated from 60 lower respiratory tract samples of cystic fibrosis patients, together with the strains isolated from 59 lower respiratory tract, 62 urine and 32 blood samples of non-cystic fibrosis patients, in order to evaluate the relationship between the virulence factors and infected body sites. Our results indicated that all isolates including the ones from cystic fibrosis patients produced similar levels of alginate ranging between 1.830+ 1.666 and 1.305± 1.690 jig/ml with the exception of urinary isolates for which the alginate amount was 0.9655± 1.386 (p<0.05). Elastase levels exhibited no statistically significant difference among groups of isolates; and finally alkaline protease levels, although not statistically significant, was greater in urine isolates than blood and respiratory isolates; however, it was significantly lower in cystic fibrosis isolates compared to the remaining three groups (p<0.05). It can be concluded that alginate, elastase and alkaline protease levels do not differ when different body sites are considered. However, it was observed that alkaline protease was the least produced virulence factor in terms of different body sites. Alginate was found to be the most commonly produced virulence factor in respiratory tract isolates, regardless of presence of cystic fibrosis.
Alginate, elastase and alkaline protease production of Pseudomonas aeruginosa strains isolated from various body sites
Keywords: Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji