Bir servo motorun PLC ile titreşim ve sıcaklık analizi - Sarı, Mustafa (My University, 2018)
ÖZETBİR SERVO MOTORUN PLC İLE TİTREŞİM VE SICAKLIK ANALİZİProjenin amacı, otomasyon sistemlerinde kullanılan ürünlerin (motorlar, hareketli elemanlar, miller v.b) titreşim ve sıcaklık değerlerini ölçerek, ürünlerin standartlara göre uygun çalışıp çalışmadığını tespit edip, meydana gelebilecek arızaların önceden önlenmesi ve üretim kayıplarının önüne geçilmesidir.Sıcaklık ve Titreşim sensörü, sıcaklık ve titreşim değerlerinin ölçülecek ürüne bağlanarak veriler Modbus-Remote Terminal Unit (RTU) haberleşme ile Programlanabilir Lojik Kontrolör (PLC) tarafından okunacaktır. PLC tarafından okunan bu değerler profinet ağı üzerinden Scada sistemi tarafından görüntülenebilecektir. Scada sistemi üzerinden ölçümü yapılacak ürünün parametre değerleri girilebilecektir. Bu parametre değerlerine göre Scada sistemi ölçümü yapılan ürünün titreşim ve sıcaklık değerlerinin uygun olup olmadığını gösterecek ve alarmlar oluşturabilecektir. Scada sistemi ayrıca ölçülen değerleri grafiksel olarak raporlayabilecek ve bu bilgileri saklayabilecektir. Scada sistemi ile ayrıca ölçümü yapılan ürünlerin parametre değerleri reçete sistemi ile saklanarak aynı üründen başka bir yerde ölçüm yapıldığında bu parametre değerleri otomatik olarak çağrılabilecektir.Bu çalışmada, endüstride yaygın olarak kullanılan PLC ile bir servo motorun titreşim ve sıcaklık bilgileri analiz edilecektir. Oluşabilicek arızaların önceden tespit edilebilmesine yardımı ile üretim kayıplarının önüne geçilmesi sağlanıp işletmelerde verimliliği arttırabilecek farklı bir uygulama olarak kullanılabilecektir. Bu çalışmanın kullanılan yöntem bakımından literatüre çeşitlilik getireceği düşünülmektedir.

ABSTRACTVIBRATION AND TEMPERATURE ANALYSIS OF A SERVO MOTOR WITH PLCThe aim of the project is to measure the vibration and temperature values of the products used in automation systems (motors, moving elements, miller etc) and to determine whether the products work properly according to the standards and to prevent the failures that may occur and to prevent production losses.The Temperature and Vibration sensor temperature and vibration values will be connected to the product to be measured and the data will be read by the PLC via Modbus RTU communication. These values read by the PLC can be displayed by the Scada system via the profinet network between the PLC and the Scada system. The parameter values of the product to be measured via the Scada system can be entered. According to these parameter values, the Scada system will show if the vibration and temperature values of the product being measured are appropriate and can generate alarms. The Scada system will also be able to graphically report measured values and store this information. With the Scada system, parameter values of measured products can also be automatically recalled if they are stored in the recipe system and are measured elsewhere.In this study, vibration and temperature information of a servo motor will be analyzed with PLC which is widely used in the industry. It can be used as a different application which can increase the productivity in the enterprises by preventing the production losses by helping to detect possible failures in advance. It is thought that this study will bring diversity to the literature in terms of the method used.
Keywords: Arıtımsal hareket denetimi; Digital control systems; Incremental motion control; Makine mühendisliği; Mechanical engineering; PLC; Sayısal denetim sistemleri; SERVO MOTOR; Servomechanisms; Servomekanizma; SICAKLIK PLC; TEMPERATURE; TİTREŞİM; VIBRATION