Erkek öğrencilerin cinsel deneyimleri ve toplumdaki cinsel tabulara yönelik görüşleri - (:unkn) unknown (My University, 2010)
Giriş: İnsanın cinsel davranışlarında din kuralları, ön yargılar, örf ve adetler geniş ölçüde egemen olmakta ve tabu oluşturan bu kavramlar yaşamın bir parçası olan cinsellik üzerinde doğal ve açık görüşlerin oluşmasını engellemektedir. Amaç: Çalışmamız, üniversitede okuyan erkek öğrencilerin cinsellikle ilgili toplumsal tabulara yönelik görüşlerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: İstanbul ilindeki Marmara Üniversitesinde, dört farklı fakültede gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini; araştırmanın yapıldığı tarihlerde ulaşılabilen ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 400 erkek öğrenci oluşturdu. Verilerin toplanmasında 37 soruluk anket formu kullanıldı. Verilerin istatistiksel analizi; yüzdelik, ki-kare testi ve lojistik regresyon analizini kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda, yaş ortalamaları 21.33 ± 2.10 olan öğrencilerin %99.5 ile tamama yakınının bekâr olduğu belirlenmiştir. İlk cinsel deneyimlerini ortalama 17.28 ± 1.81 yaşlarında yaşadıkları ve halen %31.0’nın aktif cinsel yaşamlarının olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin %85.8’nin cinsellikle ilgili toplumsal tabuların var olduğunu düşündükleri ve %26.5’nin tabuları onaylamadığı tespit edilmiştir. Bu tabular arasında öncelikle %22.3 ile cinsel eşitliğin olmamasını, %21.5 ile de bekareti belirttikleri saptanmıştır. Öğrencilerin %60.5’nin bekareti “çok önemli / önemli” olarak ifade ettikleri, %47.8’nin de çok eşliliğe olumsuz baktığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; Üniversitedeki erkek öğrencilerin kendilerinin de yaşayarak deneyimlediği cinsellikle ilgili toplumsal tabuların farkında oldukları, düşünceleri ile toplumsal normların dışına çıkamadıkları söylenebilir.

Background: Religious rules, prejudices, customs and habits have, to a large extent, taken precedence in human sexual behavior and these concepts which become taboos interfere with natural and open expression of opinions about sexuality, which is a part of life. Objective: Our study was conducted as a descriptive study for the purpose of determining the opinions of male university students about social taboos related to sexuality. Methods: The study sample was comprised of 400 male students who were registered at four different faculties at Marmara University in Istanbul province, who were present on the dates the research was conducted and who agreed to participate in the study. 37-item questionnaire was used for data collection. The data statistical analysis was conducted using percentage, Chi square test and logistic rejection analysis. Results: The mean age of the students in our study was 21.33 ± 2.10 years and nearly all (99.5%) of the students were single. The students' first sexual experience occurred when they were at a mean age of 17.28 ± 1.81 years and 31.0% stated that they still have active sexual lives, 85.8% thought that there were social taboos about sexuality and, in particular, identified lack of sexual equality at 22.3%, determination of virginity at 21.5%, and that they did not agree with the taboos at 26.5%. It was determined that 60.5% of the students stated that virginity is "very important/ important" and 47.8% looked negatively on having multiple partners. Conclusion: It can be stated that male students at the university are aware of communal taboos and they do not cross over the communal norms with their considerations about sexuality of which they experince as well.
Male students' opinions about sexual experience and social taboos related to sexuality
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Kadın Araştırmaları