AHP ve TOPSIS Yöntemleri ile Bilgi Teknolojileri_x000D_ Projelerinde Scrum-Kanban-Şelale Uygulamaları_x000D_ Karşılaştırması - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bilişim sektörü, içerdiği teknolojilerin etkisiyle çok hızlı değişmekte ve gelişmektedir. Firmaların, bu değişimeayak uydurması rakipleriyle rekabet etmeleri ve müşteri memnuniyetini sağlayabilmeleri için çok önemlidir. Bu nedenle,firmaların faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için bilgi teknolojileri altyapısında sorunsuz ve yenilikçi ilerlemesigerekmektedir. Bu durum, özellikle bankacılık ve finans sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar için kritik öneme sahiptir.Rekabetin yoğun olduğu bu sektörlerde sunulan hizmetin çeşidi ve kalitesi kadar kolay erişilebilir olması da önemtaşımaktadır. Mobil uygulamalar, internet üzerinden işlem yapabilme imkânı, chatbotlar bu sektörde yer alan firmalarınhem müşteri memnuniyeti artırmakta hem de self servis uygulamalar sayesinde operasyonel iş gücü maliyetindenkurtarmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’de bankacılık sektöründe faaliyet gösteren öncü bir firmanın mobil uygulamasınınfarklı fonksiyonları içerisinde yer alan ve Scrum, Kanban ve Şelale gibi farklı proje yönetim metotları ile çalışan 4 farklıyazılım geliştirme projesinin genel özellikleri ve başarı kriterleri analiz edilmiştir. Bu dört projenin başarılı olması içinihtiyaç duyduğu ana ve alt kriterler uzman görüşlerine göre belirlenmiştir. Literatürde sıklıkla kullanılan çok kriterli kararverme yöntemlerinden AHP metodu ile kriterler için ağırlık katsayısı belirlenmiş ve daha sonra TOPSIS yöntemi ile başarısıralaması yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, yazılım geliştirme departmanında Scrum ve Kanban gibi çevik projeyönetimi metotlarını uygulayan projelerin tüm kriterler açısından son derece başarılı oldukları görülmüştür.

The information sector is changing and developing very rapidly with the effect of the technologies it contains._x000D_ It is very important for companies to keep up with this change in order to compete with their competitors and provide_x000D_ customer satisfaction. Therefore, in order for companies to continue their activities, they need to progress smoothly and_x000D_ innovatively in information technology infrastructure. This is especially critical for companies operating in the banking_x000D_ and finance sectors. In these sectors where competition is intense, it is important that the type and quality of the service_x000D_ provided is easily accessible. Mobile applications, the ability to make transactions over the internet, chatbotlar increase_x000D_ customer satisfaction of companies in this sector, as well as self-service applications saves the cost of operational labor._x000D_ In this study, the characteristics and success criteria of 4 different software development projects which use different_x000D_ project management methods such as Scrum, Kanban, and Waterfall and located in the different functions of a mobile_x000D_ application of a leading company in operating in the banking sector in Turkey were analyzed. The main and sub-criteria_x000D_ that these four projects need to be successful are determined according to expert opinions. The weighting coefficient for_x000D_ the criteria was determined by AHP method, which is one of the multi-criteria decision making methods frequently used_x000D_ in the literature, and then success ranking was performed by TOPSIS method. As a result of the study, it is seen that the_x000D_ projects that implement agile project management methods such as Scrum and Kanban in the software development_x000D_ department are highly successful in terms of all criteria.
Comparison of Scrum-Kanban-Waterfall Applications in Information Technology Projects using AHP and TOPSIS Methods