Musa b. Ukbe’nin (v. 141/ 758) Siyer’e dair rivayetlerinin değerlendirilmesi (hz. Muhammed’in nübüvvetine kadar) - Olgaç, Mahmut (My University, 2015)
Hz. Muhammed’in hayatının peygamberlik öncesi dönemi hakkında İslam Tarihi kaynaklarında oldukça farklı rivayetler mevcuttur. Üstelik bu farklılık çok erken dönemlerden itibaren mevcuttur. Bu farklılıkların mümkünse sebeplerinin anlaşılabilmesi veya en azından hangi bilginin daha güvenilir ve tercihe şayan olduğunun belirlenebilmesi amacıyla İslami ilimlerin kendine has yöntemi olan “isnad” kullanılarak ve İslam tarihinin çok geniş sahası ilk dönemle sınırlanıp Megāzî müellifi olduğu iddia edilen ve bu sahada hemen her olayın farklı bir anlatımına rastladığımız Musa b. Ukbe’nin rivayetleri tezin merkezinde tutulmak suretiyle konu ile ilgili diğer rivayetlerin değerlendirilmesi önemli görülmektedir. Zira böylece erken dönem İslam tarihi çalışmalarında çok problemli bir alan olan Hz. Muhammed’in peygamberlik öncesi dönemi hem aydınlatılma hem de çeşitli spekülasyonlardan arındırılma imkanına sahip olacaktır. Ukbe, Megāzî, Siyer, İslam Tarihi, Hz. Muhammed, Peygamberlik Öncesi, Rivayet.

There are widely different narratives about the pre-prophecy life of the Prophet Muhammad in the early Islamic sources. It seems important to review relative narratives about the subject and the thesis focuses on the narratives of Musa b. Uqba, the author of a maghazi, who uses the way of “isnad”, a specific method in Islamic scholarship to understand variations. This would help us identify reliable data in the early Islamic period. Thus, it’ll be possible to light and purify from speculations the pre-prophecy life of the Prophet Muhammad, which is very problematical area in the early Islamic history. Key Words: Musa b. Uqba, Maghazi, Siyar, History of İslam, Mohammed, Pre-prophecy, Narrative.
Keywords: Hz. Muhammed; İslam