Tarihsel süreçte değişen erkek imgesi (İnternet ortamında arayışlar) - Demez, Gönül (My University, 2004)
Bu çalışma, iktidar mücadelesinin değişmez alanlarından biri olan cinsiyetler arası çatışma ve toplumsal cinsiyet ilişkileri ekseninde kadın ve erkek kimliklerinin oluşum süreçlerinin ve bu süreçlerin izlediği değişimlerinin ele almaktadır. Yeni yaşam biçimleri yeni ilişkilere, yeni ilişkiler de yeni iletişim biçimlerine dönüşmektedir. Bu çerçevede Tarihsel Süreçte Değişen Erkek İmgesi (İnternet Ortamında Arayışlar) isimli tezin ilk bölümünde toplumsal cinsiyete ait kavramsal tanımlamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, ataerkil toplum yapısı çözümlenmeye çalışılarak erkek kimliğinin oluşum süreçleri ele alınıştır. Üçüncü bölümde ise bu süreç Türkiye eksenli olarak değerlendirilmiştir. Türkiye'de değişen kadın, erkek ve aile yapısı irdelenmiştir. Son olarak güncel bir alan olan ve insanların kimliklerini gizleme fırsatı verdiği için rahat ve sansürsüz olarak bulundukları internette erkek imgesi ve erkek tanımlamaları çözümlenmiştir. Kültürel dinamiklerin kendini ifade etme olanağı bulduğu iletişim ortamlarını, disiplinler arası yöntemle inceleyen İletişim Bilimleri ile sosyoloji arasında bir köprü kurma çabası olarak da düşünülebilen bu doktora çalışmamda internet yeni bir iletişim ortamı olarak ele alınmıştır. Sosyolojinin ilgilendiği toplumsal cinsiyet kavramı, İletişim bilimleri alanı için, iletişim araçlarıyla dolayımlanan bir kültürel gösterge formu olarak düşünülebilir. Toplumsal Cinsiyet, Ataerkillik, Erkek, Kadın, Sosyal Değişme Gönül Demez Temmuz 2004

Social Evolution of The Male İmage -Web-Searching For The New Turkısh Man- This study deal with process of formations to male and female identities. This process one of the unchangable area of power struggle. So gender is different from sexuality, because gender role learn from society. This thesis called Social Evolution of The Male İmage -Web-Searching For The New Turkısh Man-. İn the first part contains definitions about gender and concepts which are connected with gender. İn the second part, mentioned about patriarchy and espacially tried to do analysis structure of patriarchy. By this way, tried to analysis process of formations men identity. The third part of study analysed that evolution of the patriarchy in Turkey. The last part of this study about web-searching which is actual area nowadays. On web people can hide their identity easily. So they can be more comfortable and clear. İn this reason, web- searching is a suitable searching area for male image and male discriptions. This doctorate thesis try to set up a bridge between the Sociology and communications. That is, this study is interdiscipline. Cultural dynamics find an opportunity to express themself in communication area. İnternet is one of the new and actual communication area. Gender which is interested by sociology also mediated by medium of Communicatons. So it seen as a one of the cultural indicator form by the Communications. Key Words: Gender, Patriarchy, Male, Female, Social Evolution,
Keywords: Erkekler; Sosyal guruplar; Sosyoloji; Toplum bilimleri