Marka kişiliğinin algılanması ve kamu kurumunda bir uygulanma - Çetin, Eylem Karaca (My University, 2015)
MARKA KİŞİLİĞİNİN ALGILANMASI VE KAMU KURUMUNDA BİR UYGULANMA Pazarlama literatüründe marka kişiliği ile ilgili çalışmalar, algılanan marka kişiliğinin ölçümünde öncü bir çalışma olan Aaker’in (1997) çalışmasından sonra gittikçe artmaktadır. Marka kişiliği ile ilgili çalışmalar ürün markalarından hizmet markalarına, kurum markalarına ve kar amacı gütmeyen organizasyon markalarına doğru genişlemiştir. Bu çalışmada bir kamu kurumunun kurum marka kişiliğinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Kurumun algılanan marka kişiliği hem dış müşterilerin hem de iç müşterilerin bakış açısı ile analiz edilmiştir. Bulgulara göre iki grup arasında on kişilik özelliği ile ilgili farklılık bulunmaktadır. Faktör analizi sonuçlarına göre yedi adet faktör oluşmuştur ve bu faktörler ile ilgili algılamalar cinsiyet, eğitim ve gelir düzeyi gibi demografik özelliklere göre farklılaşmaktadır. Marka kişiliği, kurum marka kişiliği, kamu sektörü.

PERCEPTION OF BRAND PERSONALITY AND AN APPLICATION IN A PUBLIC AGENCY Research regarding brand personality concept has been increasing in marketing literature since the pioneering study of Aaker (1997) in measuring perceived personality of a brand. Research regarding brand personality broadened from product brands to service brands, corporate brands and non-profit organizations brands. This research aims to measure corporate personality of a public agency. Personality of the public agency is measured from both external customer and internal customer views. Findings show that ten of the personality items of the public agency differentiate between two groups. According to the Factor Analysis results, seven factors appear and perception of these factors differentiates according to demographic features such as gender, education and income. Brand personality, corporate brand personality, public sector.
Keywords: İşletme; Kamu sektörü; Kurum marka kişiliği; Marka kişiliği