Genç kadın hentbolcularda gövde merkezli antrenman modelinin isabetli şut hızı ve sıçrama performansı üzerine etkisinin incelenmesi - Akalp, Uğur (My University, 2019)
Genç Kadın Hentbolcularda Gövde Merkezli Antrenman Modelinin İsabetli Şut Hızı ve Sıçrama Performansı Üzerine Etkisinin İncelenmesi Öğrencinin Adı: UĞUR AKALPDanışmanı: Prof. Dr. SALİH PINARAnabilim Dalı: Hareket ve Antrenman Anabilim DalıÖZETAmaç: Bu çalışmanın amacı genç kadın hentbolcularda gövde merkezli antrenman modelinin isabetli şut hızı ve sıçrama performansı üzerine etkisini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 28 genç kadın hentbolcu katılmıştır (çalışma n = 14 kontrol n= 14). Her iki gruba ön test yapılarak şut hızları ve sıçrama performansları kayıt altına alınmıştır. Ölçümlerden bir hafta sonra kontrol grubu normal antrenman programına tabi tutulurken, çalışma grubuna sekiz haftalık haftada üç gün hentbola özgü altı gövde merkez (GM) hareketinden oluşan program uygulanmıştır. Program bitiminden bir hafta sonra aynı ölçümler tekrar yapılmıştır. Ölçümler sonucunda katılımcıların ön test ve son test değerleri SPSS 22,0 paket programında analiz edilmiştir.Bulgular ve Sonuç: Yapılan ön test ve son testler sonrasında kontrol grubunun isabetli şut hızı ve sıçrama performansında herhangi bir değişiklik gözlemlenmezken, gövde merkezli antrenman modelinin uygulandığı çalışma grubunun şut hızı ve sıçrama performansında anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir. Çalışma grubunun demografik özelliklerinin sonuçlar üzerinde anlamlı bir etkisi görülmemiştir.

Investigation of the Effect of Core Training Model on Throwing Velocity and Jumping Performance in Young Female Handball PlayersStudent Name: UĞUR AKALPSupervisor: Prof. Dr. SALİH PINARBranch: The Department of Movement Training ScienceSUMMARYAim: The aim of this study is to investigate the effect of the core training model on on throwing velocity and jumping performance in young female handball players.Metarials and Methods: 28 young women handball players have participated in the study (experimental group n = 14 control group n = 14). Pre-test have been applied to both groups and their throwing velocities and jumping performances have been recorded. One week after the measurements, while the control group has been subjected to the normal training program, the experimental group has been subjected to core traning program specific to handball game three days a week for eight weeks. The same measurements have been repeated one week after the program. As a result of the measurements, pre-test and post-test values of the participants have been analyzed in SPSS 22.0 package program.Results: After the pre-test and post-tests, no significant changes have been observed in the control group's throwing velocity and jumping performance. On the other hand, a significant difference has been observed in the throwing velocity and jumping performance of the experimental group subjected to core training program. It has been not determined that the demographic characteristics of the experimental group have a significant effect on the results.
Keywords: Athletes; atış hızı; core training; gövde merkez antrenman; Handball; Hentbol; isabetli şut; jumping performance; Kadınlar; shot on target; sıçrama performansı Handball; Sporcular; throwing velocity; Women