Frankfurt Okulu'nun sinemaya bakışı - Kaya, Hüseyin (My University, 2019)
Sinemanın bir sanat olmasının yanında, endüstriyel üretiminin değerlendirilmesi için,felsefenin imkânlarını kullanan yaklaşımlardan biri de eleştirel teoridir. Frankfurt Okuludüşünürleri, kültür dünyası üzerine çalışmalarını şekillendirirken farklı disiplinlerdenyararlanmakla beraber, kendi aralarında eleştirel bir etkileşimle olguları değerlendirmişlerdir.Marksizm, psikanaliz ve tarihsel perspektifle, üretim ilişkileri içinde sinema üretiminönemini vurgulayan düşünürler, Weimar Cumhuriyeti ve Nazizm döneminde Almansinemasından, Avrupa’dan ve Hollywood sinemasından örneklerle yaklaşımlarınıaçıklamışlardır. Teknolojik bir yenilik olan sinemanın, sanatsal anlatıma katkıları vetoplumsal etkileri düşünürler tarafından değerlendirilmiş, ticari ve propaganda olarakkullanımı eleştirilmiştir. Frankfurt Okulu düşünürleri tarafından, sinemanın eğlence ve gözboyama özelliklerinin yanında toplumsal değişime katkı sunmasının imkânları tartışılmıştır.

In addition to being an art of cinema, one of the approaches that use the possibilitiesof philosophy to evaluate industrial production is critical theory. While the Frankfurt Schoolthinkers benefited from different disciplines while shaping their work on the cultural world,they evaluated the facts with a critical interaction among themselves. The philosophers whoemphasized the importance of cinema production in the relations of production withMarxism, psychoanalysis and historical perspectives explained their approaches withexamples from, European, Hollywood cinema and during the Weimar Republic and NazismGerman cinema. The contributions of cinema, which is a technological innovation, to artisticexpression and social effects had been evaluated by thinkers and its use as commercial andpropaganda had been criticized.The possibilities of the Frankfurt School thinkers tocontribute to social change as well as entertainment and eye-painting features of cinema werediscussed.
Keywords: Critical Theory; Eleştirel Teori; Felsefe ve Sinema; Frankfurt Okulu; Frankfurt School; Motion pictures; Nazism; Nazizm; New German Cinema; Philosophy and Cinema; Sinema; Weimar Republic; WeimarCumhuriyeti; Yeni Alman Sineması